Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Vučić u napetoj atmosferi stiže u posjetu Hrvatskoj

  Podijeli:

  Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas stiže u dugoočekivanu posjetu Hrvatskoj koja bi trebala ublažiti napetosti u odnosima dvije države, ali je prije toga ukazao i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike.

  Aleksandar Vučić (Foto: Moja Hercegovina)

  Vučića je u posjetu prije dvije sedmice pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države “prevaziđu razmirice i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima”.

  Do njihovog susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u julu 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

  No, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dvije države, opterećenih teškim naslijeđem rata i raspada zajedničke države 1990-tih.

  Najmoćniji čovjek Srbije trebao je u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjeta odgođena zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je učestvovao u napadima na Hrvatsku.

  Vučić u Hrvatsku stiže u vrijeme eskalacije napetosti nakon nedavne srbijanske izložbe o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku, kao i zapaljive retorike srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina i njegove vizija “ustaša koji Vučića čekaju u centru Zagreba”, prenosi Hina.

  Zbog najavljenih protesta hrvatskih ratnih veterana protiv Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjetu “rizičnim” i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena.

  No, njegov hrvatski kolega Davor Božinović uvjerava kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna.

  Srbijanski predsjednik će u Zagrebu imati bogati program. Osim centralnog susreta s Grabar-Kitarović na Pantovčaku, Vučić će pohoditi i Banske dvore, Sabor, Hrvatsku privrednu komoru i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu.

  Prema usuglašenom dnevnom redu, Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI