Početna  /  Vučić: Srbiji treba više djece ili smo završili kao nacija
Srbija

Vučić: Srbiji treba više djece ili smo završili kao nacija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. januara na snagu stupiti nove mjere za podršku rađanju, jer ako se ostvare negativne demografske prognoze do 2060. “nećemo imati ni državu, ni narod”. Rješenje kosovskog čvora je, kako kaže, ključno, jer ljudi moraju da vjeruju u mir da bi ostali u Srbiji i stvarali porodicu.

Predsjednik Vučić je na konferenciji za novinare u Beogadu upozorio da demografske analize pokazuju da se Srbija suočava sa dramatičnim gubitkom stanovništva, i da po prvi put poslije 52 godine ima manje od sedam miliona stanovnika (bez Kosova i Metohije).

U zavisnosti od rješavanja kosovskog čvora, Srbija će 2060. godine imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

“Bićemo mali i značajno manji nego danas, ali za to smo sami zaslužni. Želim da vam kažem da je moguće da po konzervativnom scenariju na 3,9 miliona stanovnika, imamo 1,7 miliona penzionera, što znači da smo mi tada završili kao nacija. Nemamo više nikakav ekonomski, demografski i politički potencijal”, upozorio je predsjednik.

Broj rođene djece po majci danas je 1,44, i potrebno je 0,8 više da bi Srbija danas imali prostu reprodukciju, istakao je Vučić.

Stoga je, kako kaže, potrebno pomoći pre svega majkama, kako bi se u Srbiji rađalo više djece. Usvojen je i prijedlog mjera, koje će, prema Vučićevim riječima, stupiti na snagu u julu, a odnosiće se na svako dijete rođeno od 1. januara 2018. godine. Te mjere podrazumevaju:

– jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 dinara za prvo dijete

– pomoć od 10.000 dinara mesečno za drugo dijete, do navršene druge godine

– pomoć od 12.000 dinara mjesečno za treće dete do navešene desete godine

– pomoć u ukupnom iznosu od 18.000 evra za deset godina za četvrto dijete

To, kako kaže, znači da će majka koja rodi treće i četvrto dijete dobiti ukupno 30.000 evra od države, odnosno 30.000 dinara svakog mjeseca, što je kako kaže dosad najozbiljniji paket pomoći majkama.

Predložene mjere će državnu kasu u ovom trenutku koštati oko 12 miliona evra, naveo je Vučić izrazivši nadu da će se taj iznos samo povećavati u budućnosti.

Najavio je otvaranje novih obdaništa, kao i rekonstrukciju postojećih, ali i pretvaranje dijela viška školskog prostora u obdaništa.

“Brigu o djeci i majkama ne može da vodi samo država, i molim poslodavce da imaju više razumijevanja za žene na porodiljskom odsustvu. Pomoći ćemo investitorima da se otvaraju obdaništa nadomak industrijskih zona, i to ćemo subvencionisati”, najavio je predsjednik.

Rekao je i da će država snositi troškove vantelesne oplodnje za drugo, a najvjerovatnije i treće dete.

Vučić je rekao i da država nikome neće oduzeti pravo da odluči da li će da rodi ili ne, ali da će abortusi ubuduće moći da se obavljaju samo po proceduri, u ovlašćenim institucijama.

“Ali prije toga da pokažete ultrazvuk i da čuje otkucaje srca, pa neka se odluči. Imate danas i 4D, pa neka se odluči. Niko nikome neće nikakvo pravo da uskrati, jedino što hoćemo je da pokušamo da zamolimo ljude da razumiju koliko su djeca potrebna”, objasnio je on.

86 Shares
86 Shares
Copy link