Početna  /  Vučić spreman za ostavku, izbori u aprilu
Srbija Vijesti

Vučić spreman za ostavku, izbori u aprilu

Premijer Aleksandar Vučić blizu je odluke da se u Srbiji održe vanredni parlamentarni izbori zajedno sa pokrajinskim i republičkim, saznaju “Večernje novosti“.

Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/M. Đoković)
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/M. Đoković)

Ukoliko se odluči za tu opciju, predsjednik Vlade bi već krajem februara mogao da podnese ostavku u Nemanjinoj 11 i tako izazove novu političku “trku”.

Prema sadašnjim kalkulacijama, optimalan datum za održavanje pokrajinskih, lokalnih ali i eventualnih republičkih izbora je 24. april.

U tom slučaju, parlamentarni izbori bi morali da se raspišu najranije 24. februara, a najkasnije 10. marta pošto kampanja po zakonu mora da traje u rasponu od 45 do 60 dana.

Vučić se sastao sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a već je za nedelju zakazao sjednicu Glavnog odbora SNS na kojoj će od rukovodstva zatražiti da ga ovlaste da u narednom periodu može da odluči o izborima čak i pre stranačke skupštine koja je zakazana za 13. februar.

Poslije sjednice GO, informacijama beogradskog lista, lider naprednjaka obaviće krug konsultacija sa najbližim saradnicima i koalicionim partnerima.

Tek nakon toga objelodaniće odluku.

Ako se odluči za izlazak na birališta, premijer će tada, zajedno sa Ištvanom Pastorom, predsjednikom pokrajinskog parlamenta, usaglasiti zajednički datum za glasanje i u Vojvodini (izbori u pokrajini po zakonskim rokovima moraju da se održe od 22. aprila do 22. maja).

Tom dogovoru pridružiće se i predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković koja određuje datum za lokalne izbora.

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link