Početna  /  Vučić prvi put pomogao Jeremiću oko kandidature
Srbija

Vučić prvi put pomogao Jeremiću oko kandidature

U drugom krugu glasanja za generalnog sekretara UN Srbija se prvi put zvanično umešala, što je pomoglo kandidatu Srbije Vuku Jeremiću da dobije samo dva negativna glasa i postane favorit u trci, piše magazin “Nedeljnik”.

 

vuk-jeremic
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Vučić je, kako piše ovaj nedeljnik, naložio i formiranje tima za podršku Jeremiću, nakon što je shvatio da su Jeremićeve šanse ogromne, ali i nakon jeremićeve molbe da Vlada pošalje pismo zemljama koje se lome u kojem bi potvrdili da Srbija snažno stoji iza svog kandidata.

Posle ovog pisma, Jeremić je sa četiri negativna pao na dva, a Britanija je bila uzdržana, iako su neki mediji pisali drugačije, tako da su dve stalne članice Saveta bezbednosti iz Evrope – Britanija i Francuska – propustile kandidata Srbije.

Kina i Rusija su u drugom krugu glasale protiv Portugalca Antonija Gutereša, koji u prvom krugu nije imao nijedan negativan glas, i to zbog pravila da se ispoštuje rotiranje ovog mesta, koje sada pripada Istočnoj Evropi, pa je Jeremić izbio na poziciju glavnog favorita za mesto generalnog sekretara UN.

Antonio Gutereš i Suzana Malkora iz Argentine, prema izvorima Nedeljnika, favoriti su ukoliko se poništi to pravilo, a Jeremić ukoliko se na njemu istraje.

Najveća novina je, ipak, aktivno uključivanje Vlade Srbije i Vučića u ceo proces, a pretpostavka je da je upravo Vučić uspeo da omekša stav Britanaca preko novog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona.

Na kraju, poslednja prepreka za Jeremića ostaju SAD i Samanta Pauer, iako se na Ist Riveru sve više pominje mogućnost da se sačekaju američki izbori u novembru.

Nova glasanja zakazana su za 20. i 26. avgust kada će sve biti mnogo jasnije i posle čega se očekuje utvrđivanje kandidata koji će ići na glasanje.

0 Shares
0 Shares
Copy link