Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Vučić: Priznanje aneksije Krima bilo bi pucanje sebi u nogu

  Podijeli:

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija nije priznala Krim kao dio Rusije, jer bi to značilo podršku nezavisnosti Kosova, a time bi Srbija “pucala sebi u nogu”.

  “Stavite se u naš položaj. Ko od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN podržava naš teritorijalni integritet? Rusija. Da li treba da pucamo sebi u nogu”, rekao je Vučić u intervjuu za francuski Mond, a prenosi Sputnjik.

  Vučić je kazao da Beograd 2014. godine nije podržao sankcije protiv Moskve, iako jasno izražava svoje ambicije na putu ka Evropskoj uniji.

  On je dodao da evropske integracije Beograda i dobri odnosi sa Moskvom ne protivrječe međusobno.

  “Nema nikakvih protivrječnosti. Francuski predsjednik rekao je to isto, da je Rusija prijateljska zemlja. Sa naše strane mi želimo da ojačamo tradicionalne veze sa Rusijom, našu trgovinsku saradnju. Sa vojnog stanovišta, mi se držimo neutralnosti. Ali, naravno, mi smo na evropskom putu. Ja to izjavljujem i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Moskvi”, kazao je Vučić.

  On je dodao da predsjednik Rusije Vladimir Putin nikada ništa nije govorio protiv evropskih ambicija Srbije.

  Rusija je anektirala Krim u martu 2014. godine, poslije referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

  Ukrajina, sa druge strane, ne priznaje taj referendum i smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

  Optužujući Rusiju za miješanje u unutrašnji ukrajinski sukob, Zapad joj je uveo sankcije, dok je Moskva preduzela recipročne mjere.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI