Početna  /  Vučić: “Ne dozvoliti prijem samoproglašenog Kosova u Unesko”
Srbija

Vučić: “Ne dozvoliti prijem samoproglašenog Kosova u Unesko”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN istakao je da je postizanje političkog rješenja za problem Kosova i Metohije nacionalni prioritet Srbije, te pozvao članice UN da ne dozvole prijem Kosova u Unesko.

Vučić, koji se obratio u UN prvi put u svojstvu predsjednika Srbije, rekao je da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi prijemu u Unesko, te podsjetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali srpske crkve, spomenike i kulturno nasljeđe.

On je rekao da će Srbija nastaviti da radi na unapređenju odnosa u regionu radi zajedničke budućnosti u EU.
Vučić je istakao da je prvi uslov za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti.
On je naveo da Srbija ostaje čvrsto posvećena pridruživanju EU i njegovanju daljeg partnerstva sa zapadnim zemljama i da neće odustati od vojne neutralnosti, za koju je čvrsto opredjeljena.

Predsjednik Srbije je ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da ulaže napore da se nađe rješenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

On je naveo da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.
Vučić je rekao da Srbija ima sve veći ugled u svijetu, te dodao da su prethodni govornici u svom obraćanju u UN svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali ili napadali druge da oni taj mir ugrožavaju.

On je govorio o Srbiji i njenom napretku, reformama, te činjenici da je svijet razumije i prihvata, ali je rekao da nema potrebe da podilazi svom narodu jer su sve političke bitke dobijene.

0 Shares
0 Shares
Copy link