Početna  /  Vučić: Naučit ćemo pameti bitange i siledžije
Srbija

Vučić: Naučit ćemo pameti bitange i siledžije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da osjeća prezir prema osobama koje čine nasilje u porodici, da za njih može da koristi samo riječ “bitange i “siledžije” i poručio da niko od države nije jači, a to važi i za nasilnike.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

“Država će umjeti da nasilnike nauči pameti. Te koji misle da su mnogo jaki zato što tuku žene i djecu naučit ćemo da su u odnosu na državu i zakon mnogo slabi”, kazao je Vučić u razgovoru sa šštićenicama jedne sigurne kuće u Beogradu.

On je najavio da će u Sigurnu kuću poslati tim advokata da vide da li i kako mogu svakoj ženi pojedinačno da pomognu.

Premijer je, prilikom posjete Sigurne kuće rekao da ne može da gleda slike posljedica nasilja u porodici, jer ga je sramota, i ne zna šta bi uradio, jer se osjeća poraženo i bijedno. “Ne postoije nikada dobre riječi kojim biste iznijeli prezir prema takvim osobama”, kazao je premijer.

U razgovoru sa štićenicom iz Novog Pazara, po imenu Hajrija, on je poručio da u Srbiji svako može da se zove i preziva kako hoće ili kako je naslijedio, a svako kome to bude smetalo – imat će posla sa državom.“Niko od države nije jači i to važi za svakog nasilnika i barabu”, podvukao je Vučić.

Premijer je priznao da nekada institucije mogu da budu spore, neefikasne, ali uvijek stvari dođu na svoje mjesto.

Također je konstatovao da ne može normalan čovjek da isprebija ženu.

Vučić je rekao da će u martu biti usvojene izmjene zakona koje će omogućiti da se mnogo lakše dokaže krivica počinilaca porodičnog nasilja.

“Naše je da nađemo novi model kažnjavanja nasilnika i da gledamo kako da policija što brže reaguje u tim slučajevima”, rekao je Vučić i dodao da će Sigurna kuća u Rakovici, u kojoj su smještene 24 žene i 29 djece, biti “apsolutno sigurna”, jer će policija garantovati bezbijednost ukućanima i zaposlenima.

Kako je naveo, Vlada Srbije će proširiti kapacitete Sigurne kuće i pomoći ženama koje se u njoj nalaze da pronađu zaposlenje.

Zapošljavanje štićenica najvažnije

Koordinatorka Savjetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević ističe da je, na osnovu iskustva u dosadašnjem radu, zapošljavanje štićenica najvažnije.

Ona je takođe rekla da je često pitanje štićenica zašto su nasilnici u stanovima i kućama, na slobodi, dok su one, žrtve nasilja, u kolektivnom smještaju.

Prema njenim riječima, sudovi često rade presporo i postupci traju više mjeseci.

Cijeli boravak u Sigurnoj kući nema nikakav značaj ako ne rezultira na kraju zaposlenjem. “Mogu da provedu više mjeseci kod nas, ali na kraju treba da dobiju posao. Ovo je samo privremeno rješenje. Neophodno je da žene dobiju posao da se ekonomski osamostale, da mogu da planiraju život ako imaju nešto u rukama”, navela je ona.

Sa srbijanskim premijerom u posjeti Sigurnoj kući bili su potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

TANJUG

0 Shares
0 Shares
Copy link