Početna  /  Vučić ima rok do juna za kosovski plan
Srbija

Vučić ima rok do juna za kosovski plan

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do juna da predstavi plan Beograda za Kosovo, da bi u decembru 2018. godine ili najkasnije januara 2019. bio izmijenjen Ustav Srbije, piše list Danas.

Foto: Tanjug

Kako su za taj list kazali pojedini pripadnici diplomatskih krugova, Zapad čeka ishod današnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hašima Tačija u Briselu.

“Iako na tehničkim pregovorima nije postigut nikakav napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština, moguće je da će se Vučić i Tači dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora”, kazali su izvori lista Danas.

Kako su ocjenili, “Vučić se u proteklih mjesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sjever Kosova, ali sada djeluje kao da Zapad nije spreman za takav scenario i da je za njih status Kosova riješena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano”.

Izvori bliski državnom vrhu nezvanično su rekli za list da su pritisci Zapada oko Kosova pojačani u svjetlu onoga što čeka Srbiju, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija.

“Predsedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti”, tvrde izvori Danasa.

Komentarišući tvrdnje da je ove sedmice neko od zvaničnika iz Berlina trebalo da posjeti Srbju i predstavi plan za rješavanje kosovskog problema, izvori iz diplomatskih krugova navode da “zvanični Berlin od toga nije odustao i da će njihova delegacija doći u kraćem roku”.

“Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vrijeme doći delegacija iz Njemačke, vjerovatno predvodjena šefom diplomatije Hajkom Masom” kazali su oni.

0 Shares
0 Shares
Copy link