Početna  /  VSTS se reklamira preko firme osumnjičene za pranje novca
Izdvajamo Republika Srpska

VSTS se reklamira preko firme osumnjičene za pranje novca

Marketinška agencija Communis Media S d.o.o. Sarajevo 30.4. ove godine potpisala je ugovor sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom Bosne i Hercegovine, kojim je obavezana da ovoj instituciji pruži usluge oglašavanja i marketinga, odnosno, kako stoji u ugovoru, usluge oglašavanja u visokotiražnim novinama.

Vrijednost ovog ugovora iznosi 42.835 konvertibilnih maraka bez PDV-a. 

Na navedenu javnu nabavku prijavila se samo firma koja je i dobila posao.

Interesantno je, međutim, da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdila da se preko marketinške agencije Communis d.o.o. Sarajevo prao novac. Naime, prema prošlogodišnjem pisanju portala “Žurnal”, u tužilačkoj naredbi o sprovođenju istrage pisalo je da su Alem Hodović i drugi osumnjičeni, na osnovu lažnih faktura prali novac nekoliko kompanija, među kojima je i marktinška agencija Communis media d.o.o. Sarajevo. 

Foto: Žurnal

Policijske agencije u BiH su ovu grupu perača novca mjesecima prisluškivale, a kompletna dokumentacija je tada dostavljena Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Osim toga, i Uprava za indirektno oporezivanje BiH prilikom kontrole Hodovićevih fiktivnih firmi In MEDIA i Regus d.o.o. pronašla je lažne fakture koje je izdavala i marketinška agencija Communis.

To VSTV nije spriječilo da se oglašava i reklamira preko navedene firme.

Autor: Stefan Blagić

4 Shares
4 Shares
Copy link