Početna  /  Vrelo trebinjsko ljeto – Dvije manifestacije u 100 metara, niko nije profitirao
Hercegovina Trebinje

Vrelo trebinjsko ljeto – Dvije manifestacije u 100 metara, niko nije profitirao

Sinoć su se u Trebinju održale dvije muzičke manifestacije – jedna je imala akcenat na domaćim izvođačima i nosi naziv ”Pjesma Trebinja 2019”, a druga je, uz muziku, imala akcenat na pivu i nosi naziv ”Beer fest 2019”. Trebinje je ovo ljeto imalo bogat kulturni sadržaj, pa od Festivala festivala koji je počeo 20. jula, pa sve do sinoć, ljubitelji pozorišta, filma i muzike su svake noći mogli naći nešto za sebe. Završetkom festivala klasične muzike ”Music and more Summerfest” ušlo se u foto-finiš trebinjske ljetne ponude. Stoga čudi što su se dvije muzičke manifestacije dogodile iste noći i to u svega stotinjak metara razdaljine. Nije prvi put da se u toku Trebinjskog kulturnog ljeta više događaja, manje ili više bliskih, dešava iste večeri, a da neke noći ”zjape” bez ikakve ponude. Teško je uskladiti termine ali valjalo bi razmisliti o tome da se na početku ljetne sezone izradi strategija kojom će se pokušati izbjeći ove stvari jer Trebinje svojom veličinom nema kapacitet iliti luksuz da se dešavanja poklapaju. Primjera radi, tačnije kao neka vrsta prijedloga/sugestije, sinoćnja manifestacija ”Pjesma ljeta” lako se mogla pomjeriti za 18.8. čime bi se zaokružilo Trebinjsko kulturno ljeto koncertom Kaliopi koji će biti upriličen 19.8. na Preobraženje. Doduše, 18.8. je takođe rezervisan pa se teško može reći da bi noć uoči vjerovatno najpopularnije noći, bar što se ljeta i Trebinja tiče, ”zjapila” bez događaja. Naime, 18.8. je rezervisan za nastup Policijskog orkestra i taj događaj će, nema sumnje, izazvati interesovanje publike. Ne bi li afirmativno po trebinjske izvođače bilo da upravo ”Pjesma Trebinja” bude spojena sa nastupom Policijskog orkestra, gdje bi orkestar svoj prostor dobio prije zvaničnog početka ”Pjesme Trebinja”, u toku vijećanja žirija, kao i na kraju takmičenja, popularno rečeno u čast nagrađenih. Sinoćnje manifestacije, ruku na srce, bile su slabo posjećene i nisu ”odjeknule” gotovo nikako. Na stranu to što se u neposrednoj blizini ovih događaja samo dan ranije desila tragedija kada je, utopivši se u Trebišnjici, stradao četrdesettrogodišnji Goran Berak. Prosto, o svim tim stvarima, redovnim i vanrednim, itekako treba voditi računa. 

Iako zvanični podaci govore da Trebinje iz godine u godinu bilježi značajno veći broj turista, sinoćnje manifestacije održane u blizini bazena u Bregovima možda to najbolje demantuju. Iako u jeku sezone, uprkos činjenici da su se oba događaja održala u istom terminu i u svega stotinjak metara udaljenosti, posjećenost drugog trebinjskog ”Beer fest” i manifestacije ”Pjesma Trebinja” bila je izuzetno slaba. Malobrojnu publiku pivskog festivala zabavljao je fantastičan bend ”Mamurni ljudi” iz Kragujevca, dok je bukvalno preko puta, uz prijavljene učesnike ”Pjesme Trebinja”, publiku zabavljao Buhony a uz ”dirigentsku” tačnije voditeljsku palicu Đura Palice. Iako ove dvije manifestacije suštinski ne privlače istu publiku, te se, uprkos blizini, muzika nije ”sudarala”, teško je reći da su ispunile očekivanja. Turista, gotovo sigurno, nije bilo sinoć na pomenutim manifestacija, ”Beer fest” je posmatrao mali broj ljudi koji su imali priliku uživati u svega tri ponuđena piva (prošle godine je ponuđeno znatno više brendova, a i publike je bilo značajno više), a bend ”Mamurni ljudi” iz Kragujevca je kvalitetom zaslužio biti ispraćen od većeg broja ljudi. Sa druge strane popularnog B(r)ego(vačk)og bazena okupila se, po svemu sudeći, rodbina prijavljenih takmičara i poneki (ne)slučajni prolaznik. Voditelj ”Pjesme Trebinja” bio je Đuro Palica koji je ”bacao” bajate fore sa menija ”Kursadžija” i ”Policijske stanice”. Kako je ova manifestacija usko lokalnog karaktera tako je i voditelj/ka morao/la biti iz grada na Trebišnjici, ali…

Sinoć niko nije pobijedio jer se teško oteti utisku da su obje manifestacije morale naići na jači prijem, pogotovo imajući u vidu da je turistička ljetna sezona u svom zenitu. Ono što je mnoge udaljilo sa bazena u Bregovima je bez sumnje tragedija koja se dogodila nešto više od 24 časa prije, pa je možda trebalo razmisliti o tome da se događaji prolongiraju koji dan (kad se već ne vodi računa o ”preklapanju” istih ili sličnih dešavanja). Sve ovo je nešto o čemu se svakako treba razmišljati, a u cilju kvalitetne ponude grada čije je opredjeljenje u velikoj mjeri turizam. Stoga je, u cilju afirmisanja mladih pjevačkih nada grada na Trebišnjici, trebalo razmisliti o spajanju sa nastupom Policijskog orkestra koji će biti održan 18.8. i koji će, gotovo je izvjesno, privući pažnju publike. Tako bi se, u zanimljivom kolažnom programu, pružila prilika da (ne)ostvareni trebinjski muzičlki talenti nastupe pred publikom koju ne čini isključivo bliža rodbina, a cilj svakog grada treba i mora biti afirmacija lokalnih snaga. Na kraju krajeva, možda je, umjesto danonoćnog reklamiranja koncerta Lepe Brene u organizaciji ”kneza” hercegovačkog u samom centru grada, na korzou, trebalo dati prostora i mladim lokalnim snagama i između ”Čačka” i ”Uđi slobodno” provući koju riječ o manifestaciji ”Pjesma Trebinja”. Ovako se stiče utisak da su vrhunac trebinjske ljetne sezone bili koncerti u privatnoj režiji velikog rodoljuba i novoizabranog kneza hercegovačkog. Da se bar na koncert Lepe Brene, kao što se kaže u jednoj njenoj pjesmi, može ući slobodno, pa da se kneževi podanici malo zabave i zaborave na (ne)brige svakodnevne… Svakako od trebinjskog turizma obični Trebinjac slabo ima vajde (štaviše, satraše ga cijene koje ostaju iste u svakom godišnjem dobu) pa su poklon koncertom Lepe Brene mogli ”saprati” sa sebe još jednu sezonu u kojoj su se, umjesto u moru, kupali u znoju, a nerijetki i u suzama… Samo nek’ talasa – sve će to narod pomlatiti, pardon, pozlatiti!

PS Večeras, druge večeri ”Beer fest”-a, nastupiće sjajni rokenrol bend ”Infuzija” koji čine otac i dva sina, a koji predstavlja pravu atrakciju, gdje god da nastupe.

85 Shares
85 Shares
Copy link