Početna  /  Vojislav Šešelj: Nikolić uništen, Vučić želi moć
Srbija

Vojislav Šešelj: Nikolić uništen, Vučić želi moć

Lider radikala Vojislav Šešelj bio je gost Novog dana na N1 gde je govorio o tome kakve izborne rezultate očekuje, koji je program njegove stranke, i o mogućoj koaliciji sa bivšim saradnicima.

Foto: N1
Foto: N1

Šešelj je rekao da što se tiče izbornih koalicija, moguć je i povratak starim partnerima – Srpskoj naprednoj stranci.

“Koalicija postoji kao mogućnost, nekoliko puta sam saopštavao. Ukoliko Vućić odustane od integracije sa EU i okrene se Rusiji, odmah ćemo ga podržati. Nudimo mu koaliciju i ako ja pobedim. Ja ću biti predsednik vlada, a Vučića bih postavio za Ministra spoljnih poslova, njega svi vole može da putuje i da jača prijateljstva”, rekao je Šešelj za N1.

Šešelj je demantovao da je “blag” prema lideru naprednjaka, i da ga štedi kritike.

“Vučić me još nije hapsio pa da upotrebljavam uvredljive izraze. Nije uhapsio ni jednog radikala, ne dao mu bog da uhapsi Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića, onda će biti bez pardona”, rekao je Šešelj.

Lider radikala dodaje da smatra da SNS ima “promašenu ekonomsku politiku” i da nastavljaju “DOSmanlijskim putem”.

“Napao sam ga i zbog kompanije Ikea. Tu se prodaje isključivo strana roba, to nije doprinos izlasku iz krize. Mnogo je veća šteta ako će robna kuća Ikea da prodaje oklagije i pladnjeve. Oklagije da nas žene lakše tuku, a te pladnjeve ne znam šta će nam ako nemamo mesa da sečemo”, rekao je Šešelj.

Šešelj je dodao da je niko oštrije od njega nije napadao Vučića.

“Tomislav Nikolić je potpuno uništen. A namestio se svojim kriminalnim aferama. A protiv Vučića sam krenuo stručnim argumentima”, rekao je Šešelj.

Šešelj je govorio i o njihovim motivima da napuste SRS.

“Kod Nikolića glavni motiv je bio novac, a kod Vučića volja za moću i vlašću. I on to i danas pokazuje”, kaže Šešelj.

“Ne nudimo veliku Srbiju”

Vojislav Šešelj kaže da njegova stranka ne nudi “veliku Srbiju”, već je to samo ideal.

“Nudimo konkretan program. Razlikuje se od svih drugih stranaka, i na ovim izborima pokušavamo da podstičemo polarizaciju. Između Evrounijata i onih koji su rusofili, a to je isključivo SRS. Na jednoj strani su svi ostali na drugoj samo mi .To je realna činjenica srpskog političkog života”, kaže Šešelj.

Govoreći o tome šta je program SRS, Šešelj kaže da bi se oni, da dođu na vlast, najpre odrekli članstva u EU, i krenuli u integraciju sa Rusijom.

“To je jedina naša perspektiva”, kaže Šešelj.

Dodaje da su deca danas gladna zbog prethodnih režima.

“Dok smo bili na vlasti mnogo manje dece je bilo gladno nego danas. Sva kašnjenja smo mi zatekli. A moja ideja je bila da ako nemamo para da penzionerima isplatimo penzije, dajemo bonove za struju, pa su oni mogli da sami iskoriste svoje bodove. Narod je živeo teško”, kaže Šešelj.

Govoreći o očekivanjima na izborima, Šešelj kaže da očekuje između 20 i 25 posto.

“I da su me osudili u Hagu na 25 godina, kako su se Hrvati radovali, šta bi to donelo Srbiji? Probudili bi inat naroda, i još više bi glasali. Prošli put nisam bio tu, i bio je sukob u stranci. Ja sam počeo iz Haga da popravljam stranku. Pravili smo kadrovske promene. Stranka je u sasvim drugoj situaciji bila 2014. kada sam se vratio, nego 2012. Svejedno da li me je Hag osudio. Godinu i šeste meseci obigravam po celoj Srbiji. Osećam puls naroda. Sve stranke su se pokazale kao loše, ostao je SRS”, rekao je Šešelj.

On dodaje da je njegovo zdravlje odlično, kao i njegove ideje.

“Trenutno sam najzdraviji političar na srpskoj političkoj sceni. Moje su ideje uvek bile najzdravije”, kaže Šešelj.

“Da li u mojoj presudi ima falsifikata istorije? Tek ću da vidim”

Šešelj kaže da se pokazalo da pokazalo da Haški tribunal kroz svoje presude falsifikuje istoriju.

Hag sve falsifikuje. Ali u mom i još možda dva-tri, nije. Pravilo ima izuzetaka. Skoro sve presude su falsifikovanje srpske istorije. Ja sam to dokazao u velikom broju knjiga. Nisam stigao da pročitam prvostepenu presudu. Ona je na francuskom, ne govorim ga. Čekam da mi dostave na srpskom”, rekao je Šešelj.

Lider radikala navodi da se u njegovom slučaju našlo dvoje sudija koji su “držali do svoje časti i presudili u skladu sa činjenicama”.

“Moje oslobađanje, oslobađanje samo po sebi ne može biti falsifikat istorije. Falsifikat je sadržaj mnogobrojnih presuda. Da li u mojoj ima falsifikata? Ja ću tek videti. Sudija Antoaneti i sudija iz Senegala nisu hteli poput drugih sudija da falsifikuju dokaze”, rekao je Šešelj.

Lider radikala je dodao da je Vučić posle njegove presude “kukumavče kako je to zavera protiv njega”.

“Znači on je siguran na vlasti samo kada sam ja u Hagu. Ja njemu želim dobro zdravlje i što pre da ode u političku penziju. Svi ovi njegovi glasnogovornici, od Vulina Vladimira Đukanovića, neprekidno ponavljaju da Zapad presudom želi njega da ugrozi. Kao da je on Srbiji najveća vrednost. Neprirodno je da je on osvajao 50 posto, to u demokratijama nema. Ne može više do 35 posto da ostvoji”, rekao je Šešelj.

“Divno gori Hrvatska zastava”

Vojislav Šešelj je rekao gostujući u Novom danu na N1 da hrvatska zastava “divno gori”, i da  je to njegovo pravo da radi.

“Paljenje zastave, nema uticaj na život Srba u Hrvatskoj. Te ekstremističke ideje su toliko jake da ne mogu više da se ojačaju. Ne može da postoji Hrvatska država ako nije ustaška”, rekao je Šešelj.

On kaže da je njegovo pravo da zapali zastavu bilo koje zemlje ako želi.

“Ja sam opozicionar. Ne spaljujem zastave sa pozicije vlasti. U Americi imate pravo da palite svoju zastavu, ali ne sme ministar to da radi. Imam pravo da svoji političke revolt izražavam paljenjem zastave. Hrvatska država otežava egzistenciju Srba. Mi ne doprinosimo tome”, rekao je Šešelj.

Lider radikala dodaje da bi se život Srba u Hrvatskoj poboljšao ako bi Hrvatska “obustavila okupaciju Republike Srpske Krajne”.

“Desiće se to jednog dana. Za sto godina, za sto godina. Mi Republiku Srpsku Krajinu moramo osloboditi. Ona je silom pregažena uz američku pomoć. Koja sredstva budu neophodna, ako treba i rat. Ja se nadam da neće do toga doći, dovoljno je da Srbija postane moćna. Da Rusija dominira. Cela Evropa će se prekomponovati. Ostavljam testament, da se nikada ne odustane od Republike Srpske Krajine. Kao što Jevreji nisu odustajali 3.000 godina od Izraela”, rekao je Šešelj.

Izvor: N1 / Jelisaveta Ćirilović

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap