Početna  /  Vojin Mitrović na licitaciji kupio firmu koju je „gurnuo“ u stečaj!
Republika Srpska

Vojin Mitrović na licitaciji kupio firmu koju je „gurnuo“ u stečaj!

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojin Mitrović kupio je na licitaciji fabriku „Panafleks“ koju je prethodno kao većinski vlasnik „gurnuo“ u stečaj, a 39 radnika ostavio bez posla i bez više od 20 zarađenih plata.

Vojin Mitrović
Vojin Mitrović

Stečajni upravnik u bijeljinskom „Panafleksu“ Lazo Đurđević potvrdio je za poslovni portal Capital.ba da je „Oktan promet“ Vojina Mitrovića prije desetak dana na licitaciji kupilo fabriku „Panafleksa“ u Janji, ne otkrivajući za koji iznos.

Fabrika u Janji, sa poslovnim i pomoćnim zgradama, elektroenergetskim objektom i zemljištem uz privrednu zgradu, ukupne površine oko 24.582 m2, ponuđena je na licitiaciju po početnoj cijeni od 1.234.664 KM.

Stečaj u „Panafleksu“ je pokrenut u martu ove godine nakon što je preduzeće „Oktan promet“ uplatilo 30.000 KM za pokriće stečajnog postupka. Većinski vlasnik Panafleksa bio je Vojin Mitrović sa 24,3 odsto kapitala i njegov „Oktan promet“ sa 23,2 odsto akcija.

Za stečajnog upravnika Đurđevića prodaja Mitroviću je „očekivana, jer je firma „Oktan promet“ imala razlučno pravo nad zemljištem i objektima u fabrikama „Panafleksa“ u Bijeljini i Janji, u ukupnom iznosu od 985.630 KM“.

Drugi najveći povjerilac sa razlučnim pravom bilo je Ministarstvo finansija – Poreska uprava RS sa 427.246 KM, a razlučno pravo nad dijelom nekretnina „Panafleksa“ imala je i Pro Credit Bank Sarajevo (49.779 KM).

U bijeljinskoj javnosti već neko vrijeme prisutna je priča da u objektima Fabrike savitljivih cijevi i vratila „Panafleksa“ u Bijeljini, nakon što je dio skladišnog prostora izdao pod zakup preduzeću „Sport vižn“, Mitrović namjerava izgraditi još jedan tržni centar. S druge strane Sremske ulice, ljetos je u bivšoj Fabrici konfekcije „Kurjak“ otvoren Tržni centar „Mihajlović“.

Mitrović: Idemo dalje

Vojin Mitrović potvrdio je za poslovni portal Capital.ba da je kupio fabriku „Panafleksa“.

„Tačno je da sam kupio fabriku „Panafleksa“ u Janji. Tražićemo strateškog partnera i možda ćemo tek sredinom naredne godine konkretnije moći govoriti o planovima za tu fabriku. Što se tiče fabrike „Panafleks“ u Bijeljini, zadržavamo postojeću djelatnost i nastavićemo proizvodnju savitljivih cijevi i vratila“, izjavio je Mitrović.

Stečajni upravnik „Panafleksa“ Lazo Đurđević na posljednjem ročištu u Okružnom privrednom sudu u

Stečajni upravnik Lazo Đurđević
Stečajni upravnik Lazo Đurđević

Bijeljini izjavio je da su prijavljena potraživanja bivših radnika i povjerilaca Fabrike savitljivih cijevi i vratila „Panafleks“ u stečaju veća od procijenjene vrijednosti imovine ovog preduzeća, te da će nešto malo sredstava, nakon prodaje mašina i alata ostati za troškove vođenja stečajnog postupka.

“Ukupna procijenjena vrijednost imovine “Panafleksa”, koja čini stečajnu masu stečajnog dužnika iznosi 1.944.582 KM, te će malo imovine ostati za namirenje drugih povjerilaca”, izjavio je Đurđević.

On je tada priznao potraživanje otpuštenih radnika u iznosu od 124.000 KM, koje se odnosi na devet neisplaćenih plata i ono je svrstano u viši isplatni red. Priznao je i potraživanje 50 radnika po osnovu sudske presude, koje se odnosi na neisplaćenu razliku do pune plate, regres i otpremnine, u ukupnom iznosu od 372.504 KM, i ono je svrstano u opšti isplatni red.

Radnici očajni

Oko 30 otpuštenih radnika Fabrike savitljivih cijevi „Panaflex“ iz Bijeljine, početkom godine protestovalo je i tražilo od svih nadležnih institucija da im pomognu da naplate više od 20 plata koliko im duguje Vojin Mitrović.

Radnik Boro Nikić rekao je tada da je neriješen status ukupno 39 radnika, te da oni pojedinačno potražuju od 21 do 23 plate, zavisno od toga kome je kada istekao otkazni rok. Dug prema Poreskoj upravi iznosio je oko 430.000 KM. Nakon jedne uspjele licitacije i prodaje mašina, radnici su samo naplatili jednu platu iz avgusta 2012. godine, dok je ostatak novca preuzela Poreska uprava RS.

Radnici „Panafleksa“ imaju dvije izvršne sudske presude i oni ukupno od poslodavca potražuju, sa otpremninama, oko 600.000 KM.

U apsurdnoj situaciji, koja je nastupila za radnike, sada se loptica prebacuje između suda i Poreske uprave RS, a radnici neminovno ispaštaju.

Radnici Panafleksa
Radnici Panafleksa

Rajko Radojčić, bivši radnik „Panafleksa“ kaže da je uslov za penzionisanje ispunio u prošloj godini, ali nikakvih primanja trenutno nema. On kaže da trenutno živi od pomoći svoje djece.

„Četrdeset godina sam radio, a sada sam primoran da očekujem pomoć od svoje djece. Sve smo pokušavali, ali bezuspješno. Ukupno nam nisu uplaćeni doprinosi za 31 mjesec, da bi nam se mogao povezati staž“, kaže Radojčić, ističući apsurdan podatak da u krugu od 30 metara radi i Republička inspekcija koja toleriše rad na crno u „Panafleksu“ i ne reaguje na očigledne nezakonitosti.

Radojčić je izjavio da poslodavac svakodnevno angažuje po desetak bivših radnika i penzionera i isplaćuje im dnevnice na ruke, te se zapitao, kako onda Republička inspekcija može „prepoznati i sankcionisati nezakonite radnje u Foči, naprimjer, kad ne može u krugu od 30 metara uočiti nezakonitosti i spriječiti nelegalne radnje“.

Bivša radnica „Panafleksa“ Verica Stević kaže da je u novembru 2013. godine stekla uslov za penzionisanje, ali već godinu i po dana živi bez primanja. Ona od poslodavca očekuje otpremninu u iznosu od 7.000 KM.

„Ne mogu da odem doktoru, nikoga od rodbine ne mogu da opterećujem i moljakam za pomoć“, kaže kratko Verica Stević.

Nebojša Andrić, sekretar Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina izjavio je da da je nakon jedne licitacije za prodaju mašina inkasirano oko 156.000 KM, od čega su radnici dobili 56.000 KM, dok je Poreska uprava RS naplatila 100.000 KM.

„Prije toga bila je licitacija na kojoj je za opremu dobijeno 23.000 KM, od čega su radnici dobili 10.000 KM, dok je ostatak otišao na ime sudskih troškova. Poreska uprava RS je uzela 110.000 KM, iako ni prstom nije mrdnula“, kaže Andrić, pitajući se zašto Poreska uprava RS nije na vrijeme reagovala i naplatila svoja potraživanja.

Izvor: Capital.ba

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap