Nedjelja, 19.01.2020
More
  Početna Vijesti

  VMA razotkriva Hercegovce koji su falsifikovali nalaze za invalidsku penziju

  Podijeli:

  Provjera validnosti medicinske dokumentacije za korisnike prava na invalidsku penziju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske, kod Vojnomedicinske akademije /VMA/ Beograd, pokazala je da su pojedinci falsifikovali nalaze ove renomirane zdravstvene ustanove, odnosno da za četiri lica dokumentacija nije vjerodostojna.

  vma_BG
  Vojno-medicinska akamdemija Beograd

  Na osnovu zahtjeva Fonda PIO, u Klinici za psihijatriju VMA izvršena je provjera validnosti medicinske dokumentacije za šest lica.

  Krivotvorena medicinska dokumentacija za sva četiri korisnika odnosi se na područje Hercegovine, i to za S.S. /58/ iz LJubinja koji je pravo na invalidsku penziju ostvario u aprilu 2005. godine, te za F.Z. /55/, Š.M. /50/ i H.Z./54/ iz Bileće koji su pravo na invalidsku penziju ostvarili u aprilu 2009. godine.

  Za lica čiji su inicijali R.T. i P.Ž. iz Zvornika VMA je potvrdila vjerodostojnost medicinske dokumentacije na osnovu koje su ostvarili pravo na invalidsku penziju.

  Iz Fonda PIO Srpske podsjećaju da provode stalnu akciju “Stop prevarama, do penzije pošteno” u okviru koje je u protekla dva mjeseca Fond uputio devet predmeta na provjeru – po tri u Kliniku za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Beograd, Kliniku za psihijatriju Kliničkog centra Srbije i Kliničko bolnički centar “Zvezdara” iz kojih je za sve potvrđeno da je riječ o potpunom falsifikovanju medicinske dokumentaciji na osnovu koje je ostvareno prava na invalidsku penziju u Republici Srpskoj.

  U ovih devet slučajeva falsifikovanja medicinske dokumentacije na osnovu koje je ostvareno pravo na invalidsku penziju, Fond je, u skladu sa zakonskim propisima i procedurama, pokrenuo postupak vanredne kontrole kojom je utvrđeno da invalidnost kod tih lica ne postoji.

  Nakon toga su donesena rješenja o prestanku prava na invalidsku penziju i obustavljena je dalja isplata.

  U svih devet slučajeva pojedinačno Fond je podnio krivičnu prijavu i pokrenuo parnične postupke za povrat sredstava koje je Fond u prethodnom periodu isplatio na ime penzija koje su ostvarene na osnovu priložene falsifikovane medicinske dokumentacije.

  Svih 13 do sada otkrivenih korisnika prava na invalidsku penziju, koji su pravo ostvarili na osnovu falsifikovane medicinske dokumentacije, dolazi sa područja Hercegovine, od kojih je čak 10 iz Bileće.

  U Fondu navode da se provjere nastavljaju, te da će svi koji su svjesno ušli u ovakve i slične prevare u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju biti otkriveni i u skladu sa zakonom procesuirani.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI