Početna  /  Vlast Srpske izbjegava formiranje Agencije za lijekove
Izdvajamo Republika Srpska

Vlast Srpske izbjegava formiranje Agencije za lijekove

Foto: Srna
Vlast u Republici Srpskoj još nije objavila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske u „Službenom glasniku RS“ čime se produžava vrijeme njegovog stupanja na snagu.

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS na sjednici održanoj 20. oktobra 2021. godine.

Nakon toga je 1. novembra Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS donio Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u pomenutom Zakonu, te 8. novembra tu Odluku i obrazložio.

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost svih klubova povodom predmetnog Zakona, kao ni Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda.

Zbog toga je, predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović 6. decembra ove godine dostavila Ustavnom sudu Republike Srpske, odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnog interesa, akt kojim traži utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS na sjednici 13. decembra donijelo je Rješenje kojim nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

To Rješenje Ustavnog suda objavljeno je u „Službenom glasniku RS“ 20. decembra čime su se stekli uslovi i za objavu Zakona.

Međutim, od tada do danas objavljena su još tri broja „Službenog glasnika“ ali Ukaza o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS nema.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević potvrđuje da nema prepreka za objavu pomenutog Zakona u „Službenom glasniku“.

„Procedura koju propisuje Ustav Republike Srpske za objavljivanje, a onda i stupanje na snagu zakona okončava se završetkom postupka pred Ustavnim sudom Republike Srpske, bez obzira da li je on taj postupak ishodio odlukom u meritumu ili procesnom odlukom. U konkretnom slučaju odluka je bila procesne prirode. Odlučeno je i time je završena procedura i nema pravnih smetnji da taj Zakon bude objavljen“, rekao je Blagojević.

Dodao je da nije propisano u kojem roku se neki propis mora objaviti u „Službenom glasniku“.

Prethodno je, kako je CAPITAL objavio, direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski u dopisu najvišim zvaničnicima Srpske zatražio da se obustave sve aktivnosti na uspostavljanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske, ističući da će to dovesti do poremećaja na tržištu i uticaće na pacijente i zdravstvenu zaštitu.

Dopis je 16. decembra upućen predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, premijeru RS Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Njihov stav povodom zahtjeva iz Evropske komisije CAPITAL je zatražio juče, a do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se definiše formiranje entitetske Agencije za lijekove. Zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap