Početna  /  Vladika Grigorije u Prebilovcima: Da bi se vratili na ognjišta potrebna je hrabrost, lična i zajednička
Federacija BiH Hercegovina

Vladika Grigorije u Prebilovcima: Da bi se vratili na ognjišta potrebna je hrabrost, lična i zajednička

PREBILOVCI – U Prebilovcima kod Čapljine danas je, u prisustvu velikog broja ljudi, služena liturgija i dat pomen za 4.000 Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koji su ubijeni i bačeni u jame prije 75 godina.

prebilovci
FOTO: Moja Hercegovina

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je u propovijedi, nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, da su hrabrost, vjera i zajedništvo kamen na kojem stojimo i oslonac i smisao naših života.

Vladika Grigorije je pozvao Srbe na hrabrost i zajedništvo, jer je to jedini pravi put na kome mogu opstati.

“Da bismo imali vjeru, moramo imati hrabrost, ličnu i zajedničku”, rekao je vladika Grigorije i dodao da samo zajednica hrabrih ljudi može biti moćna.

U besjedi vladika Grigorije se osvrnuo na brojna stradanja srpskog naroda i na pojedince koji su svojom hrabrošću ostavili pečat u istoriji.

On je rekao da najhrabriji Srbi današnjice žive u mjestima poput Prebilovaca, u Dalmaciji, na Kosovu i Metohiji i da su djeca i njihove porodice koje žive u povratničkim područjima heroji današnjice.

“Hrabrost, lična i zajednička, upravo zbog toga nam je potrebna da bi se vratili na svoja ognjišta”, rekao je vladika Grigorije.

On je ukazao i na značaj dolaska člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića na obilježavanje 75 godina od stradanja u Prebilovcima.

“Ivanić je pokazao da je hrabar jer je došao ovdje. On je pravi Srbin, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je pomogao da se ovaj hram izgradi”, rekao je vladika Grigorije.

On je obećao mještanima Prebilovaca da će uskoro početi izgradnju društvenog doma na ovom mjestu uz pomoć dobrih ljudi.

Vladika Grigorije je pozvao okupljene da na mržnju ne uzvraćaju mržnjom, već ljubavlju.

“Nema veće hrabrosti od te da voliš one koji tebe vole”, zaključio je vladika Grigorije.

Ivanić je skrenuo pažnju na važnost povratka na prijeratna prebivališta i pozvao sve nivoe vlasti u BiH da pomognu povratničkoj populaciji.

“Nije dovoljno pričati, mora se i raditi, a malo toga se radi. Ovo su naši prostori. Srbi su ovdje živjeli vijekovima i treba im pomoći da se vrate”, rekao je Ivanić.

Osim Ivanića, u Prebilovcima su danas bili i brojni predstavnici Republike Srpske.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima pored Čapljine jutros je počelo obilježavanje 75 godina od stradanja Srba sa područja južne Hercegovine.

Ujedno se obilježava i godina dana od izgradnje ovog hrama, koji je posvećen mučenicima prebilovačkim i donjehercegovačkim.

Prebilovci u opštini Čapljina je selo koje je najviše stradalo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej 8. avgusta prošle godine je, uz sasluženje brojnih vladika i sveštenstva, osveštao Hram Vaskrsenja Hristovog, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima je sagrađen na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U junu 1992. godine hrvatska vojska minirala je Spomen-kosturnicu.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. ubijeno 85 odsto življa, mahom žena, djece i staraca.

Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Od ukupno hiljadu stanovnika, samo 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu.

U Prebilovcima su tada ubijene 52 porodice, a 36 ognjišta je ugašeno. Stradanje su preživjela samo 172 stanovnika.

Ovo mjesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Janka Bobetka upale u selo.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke koji se slave 6. avgusta kao Sveti prebilovački novomučenici.

Izvor: SRNA / RTRS

356 Shares
356 Shares
356 Shares
Copy link