Petak, 17.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći: Sveti Sava je naš najveći zalog!

  Podijeli:

  BILEĆA – Prazničnim jutrenjem, svetom arhijerejskom liturgijom, te litijom gradskim ulicama i lomljenjem slavskog kolača ispred hrama Svetog Save, jutros je u Bileći počela proslava Savindana, krsne slave bilećke crkve i opštine.

  Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći (FOTO: Mišo Kisić)
  Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći (FOTO: Mišo Kisić)

  Praznik Svetog Save, kao i uvijek, okupio je veliki broj vjernika iz Bileće i susjednih opština. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje brojnog sveštenstva. Ovom prilikom vladika je istakao kako je Sveti Sava naš najveći zalog u istoriji, sadašnjosti i budućnosti.

  – Sveti Sava je organizovao srpsku crkvu, pravoslavnu crkvu u Srba, mirio sa kim kod je bilo moguće naš narod, učio kako čitamo u našim knjigama, a to nije bez smisla, kako da se ore njiva, kako da se zida kuća, kako da se seje brašno. Sve je učio i poučavao. Iako mu je po svemu pripadalo da bude među elitom, on je išao među ljude i među narod. Zato je njegov trag toliko veliki, braćo i sestre – rekao je Grigorije.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Vladika Grigorije: Sveti Sava je naš najveći zalog

  On je dodao da je danas divan dan za Bileću, jer je vidljivo da postoji organizacija, da postoji crkva, da postoji narod i da je svako od prisutnih jedan organ jednog organizma.

  – A to nas uči još više još veći organizator cijele vaseljenske, hrišćanske crkve, apostol Pavle. On govori da je svaki od nas u tom organizmu kao udovi toga tijela i kaže da ne mogu ruke reći očima: Ne trebate mi! Niti mogu reći uši ne znam čemu: Ne trebate mi! Ni prsti umu i mozgu. Ne može srce funkcionisati ako nijedan drugi organ ne funkcioniše. I šta će jedna glava ako nema kome da naredi i zapovedi da uradi. Šta će ruke bez glave i šta će glava bez ruku. Zato smo svi jedan organizam, ali organizam treba organizovati u svakom pogledu. Nemojte da nam bude samo organizovano ono što nije dobro. Danas treba da naučimo od Svetog Save da ništa nije jednostavno i ništa nije lako, ali je sve moguće ukoliko čovjek želi dobro, ukoliko hoće dobro od boga – rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

  Nakon lomljenja slavskog kolača, upriličeno je posluženje u saborištu preko puta hrama Svetog Save, uz prigodan program na platou ispred istog, u kome su učešće uzela lokalna kulturno-umjetnička društva.

  Jelena Denda

   

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI