Početna  /  Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći: Sveti Sava je naš najveći zalog!
bileća Hercegovina

Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći: Sveti Sava je naš najveći zalog!

BILEĆA – Prazničnim jutrenjem, svetom arhijerejskom liturgijom, te litijom gradskim ulicama i lomljenjem slavskog kolača ispred hrama Svetog Save, jutros je u Bileći počela proslava Savindana, krsne slave bilećke crkve i opštine.

Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći (FOTO: Mišo Kisić)
Vladika Grigorije na Savindanu u Bileći (FOTO: Mišo Kisić)

Praznik Svetog Save, kao i uvijek, okupio je veliki broj vjernika iz Bileće i susjednih opština. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje brojnog sveštenstva. Ovom prilikom vladika je istakao kako je Sveti Sava naš najveći zalog u istoriji, sadašnjosti i budućnosti.

– Sveti Sava je organizovao srpsku crkvu, pravoslavnu crkvu u Srba, mirio sa kim kod je bilo moguće naš narod, učio kako čitamo u našim knjigama, a to nije bez smisla, kako da se ore njiva, kako da se zida kuća, kako da se seje brašno. Sve je učio i poučavao. Iako mu je po svemu pripadalo da bude među elitom, on je išao među ljude i među narod. Zato je njegov trag toliko veliki, braćo i sestre – rekao je Grigorije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vladika Grigorije: Sveti Sava je naš najveći zalog

On je dodao da je danas divan dan za Bileću, jer je vidljivo da postoji organizacija, da postoji crkva, da postoji narod i da je svako od prisutnih jedan organ jednog organizma.

– A to nas uči još više još veći organizator cijele vaseljenske, hrišćanske crkve, apostol Pavle. On govori da je svaki od nas u tom organizmu kao udovi toga tijela i kaže da ne mogu ruke reći očima: Ne trebate mi! Niti mogu reći uši ne znam čemu: Ne trebate mi! Ni prsti umu i mozgu. Ne može srce funkcionisati ako nijedan drugi organ ne funkcioniše. I šta će jedna glava ako nema kome da naredi i zapovedi da uradi. Šta će ruke bez glave i šta će glava bez ruku. Zato smo svi jedan organizam, ali organizam treba organizovati u svakom pogledu. Nemojte da nam bude samo organizovano ono što nije dobro. Danas treba da naučimo od Svetog Save da ništa nije jednostavno i ništa nije lako, ali je sve moguće ukoliko čovjek želi dobro, ukoliko hoće dobro od boga – rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Nakon lomljenja slavskog kolača, upriličeno je posluženje u saborištu preko puta hrama Svetog Save, uz prigodan program na platou ispred istog, u kome su učešće uzela lokalna kulturno-umjetnička društva.

Jelena Denda

 

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link