Početna  /  Uručena svetosavska priznanja i povelje Opštine Bileća
bileća Hercegovina

Uručena svetosavska priznanja i povelje Opštine Bileća

BILEĆA – Povodom Savindana, krsne slave Opštine Bileća, danas su tradicionalno uručene povelje ove opštine u kategorijama pojedinac i kolektiv, te svetosavska priznanja i priznanja za najbolje sportiste.

Ovogodišnji dobitnici svetosavskih priznanja i povelja Opštine Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)
Milorad Kovačević, otac Kristine Vuković, Đorđe Samardžić, Luka Radmilović, Milorad Bato Samardžić, Spasoje Pekić, otac Ivane Tabaković, Miljan Aleksić i Nenad Vukoje (FOTO: Moja Hercegovina)

Povelja opštine Bileća, najveće priznanje koje ista daje, ove godine dodjeljena je Miloradu Batu Samardžiću kao zaslužnom pojedincu. Iako Samardžić živi u Herceg Novom već 32 godine, nikada nije prestao da pomaže bilećke porodice, đake, studente i sportske kolektive. Već 13 godina Samardžić svakom đaku generacije bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ poklanja po laptop. Za njega je ovo, kaže, veliko priznanje na koje je izuzetno ponosan.

– Priznanje mi neće predstavljati nikakvu dopunsku obavezu, jer sam u životu sve radio onako kako sam se osjećao, posebno kad je Bileća u pitanju. U životu se pridržavam izreke čuvenog Moma Kapora, našeg zemljaka, koji je rekao da je naše samo ono što podijelimo sa drugima. Materijalna dobra treba dijeliti sa svojim najbližima, kao i sa svima onima kojima je to potrebno. Dugujem veliku zahvalnost svojim roditeljima, prije svega majci, jer sam rano ostao bez oca, koja mi je na neki način ugradila potrebu da čovjek ono što u životu stiče dijeli sa drugima. Moja majka je bila rođena Spaić sa Zubaca i mogli ste joj opaliti šamar da vam to oprosti, ali da ste nešto rekli protiv Bileće i Bilećana, to vam ne bi nikad oprostila. Ja se danas tako osjećam. Dugujem veliku zahvalnost supruzi Dušanki i ćerkama Dunji i Jovani, jer su mi dale nesebičnu podršku u svemu, i siguran sam da će njih dvije nastaviti putem kojim sam ja krenuo. Ta potreba da živim sa ovim gradom trajaće dok sam ja živ – rekao je Samardžić.

Miljan Aleksić i Milorad Bato Samardžić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić i Milorad Bato Samardžić (FOTO: Moja Hercegovina)

Povelja opštine Bileća za istaknuti kolektiv uručena je Nenadu Vukoju, vlasniku Mljekare „Pađeni“ za odlične rezultate postignute u privredi.

Miljan Aleksić i Nenad Vukoje (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić i Nenad Vukoje (FOTO: Moja Hercegovina)

Priznanje za najboljeg sportistu 2015. godine otišlo je u ruke Luke Radmilovića, košarkaša KK-a „Heo“. Radmilović je najbolji strijelac u prvoj ligi Republike Srpske za 2015/16. godinu, najkorisniji „Heov“ igrač, te dobitnik brojnih nagrada i priznanja u mlađim kategorijama. Ova nagrada će mu, kaže, biti podstrek za dalji rad.

Luka Radmilović i Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Luka Radmilović i Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Drugo mjesto među najboljim sportistima opštine Bileća pripalo je Đorđu Samardžiću iz Karate kluba „Hercegovac“. Nosilac je braon pojasa, a u protekloj godini na Prvenstvu RS osvojio je prvo mjesto u pojedinačnim borbama, u kategoriji 70 i više kilograma, te drugo mjesto na Prvenstvu BiH u istoimenoj kategoriji. Na trećem mjesto našao se Milorad Kovačević, fudbaler FK-a „Hercegovac“ koji je, u polusezoni 2015/16. godine, u devet odigranih utakmica postigao osam golova i najbolji je strijelac pionirske ekipe. Standardni je reprezentativac pionirske selekcije Srpske, a nedavno je ušao u najuži izbor za pionirskog reprezentativca BiH.

Prvo svetosavsko priznanje za 2015. godinu dodijeljeno je Spasoju Pekiću, rukometašu sa bogatim međunarodnim iskustvom. Pekić trenutno nastupa kao najkorisniji igrač za RK „Derventu“, vicešampiona BiH. Prošlogodišnji je najbolji strijelac u BiH i standardni reprezentativac Srpske. On se odrekao novčanog dijela današnje nagrade u korist Dječijeg vrtića „Budućnost“ u Bileći.

Drugo Svetosavsko priznanje dobila je Ivana Tabaković, planinarka PD-a „Vučiji zub“, koja je osvojila najveće vrhove Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Prva je Hercegovka na istočnoj strani koja je osvojila najveći vrh Austrije Grosglokner, 4. avgusta 2014. godine. Budući da je Ivana trenutno na liječenju u Banjaluci zbog nedavne povrede na planini Orjen, nagradu je umjesto nje primio njen otac. Treće priznanje dodijeljeno je karatistkinji Kristini Vuković koja trenutno živi u Australiji, a svoju sportsku karijeru počela je u KK-u „Hercegovac“. Ona je 2015. godine postala prvakinja Australije u japanskom karateu, a prethodno je pet puta osvajala titulu šampiona Srpske, dva puta titulu prvaka BiH, te državni šampionat Crne Gore. Nagradu je umjesto nje primio njen otac.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Ispred Opštine Bileća dobrodošlicu nagrađenima i gostima poželio je njen načelnik Miljan Aleksić, istakavši da je Sveti Sava „naš spomenik, jer je sveprisutan u našim crkvama, porodicama i školama iako je rođen prije više od 800 godina“.

– Sve što je radio za svoga vremena bilo je da je išao ispred vremena, što bi i mi trebali da činimo, jer ćemo samo tako u današnjem danu imati i svoje juče, i svoje sutra. Slaveći Svetoga Savu i želeći svaki dan kao da je Savindan, moći ćemo da uzdignute glave koračamo u budućnost i kažemo da smo se zaista imali rašta i roditi. To zasigurno možemo reći i za prošlogodišnje dobitnike svetosavskih priznanja, Tijanu Bošković i firmu Monting energetika, koji su na najbolji način opravdali data im priznanja, a vjerujem da će to isto posvjedočiti o Savinu danu iduće godine ovogodišnji dobitnici. Mi kao potomci Svetoga Save smjenjivaćemo se na tronu ovoga grada, ali samo čineći dobra djela možemo ponosno paliti krsnu svijeću koja će ugrijati dušu naših sugrađana i osvjetliti i prosvjetliti već utabane staze i oblikovane putevima kojima su naši preci vijekovima hodili – rekao je Aleksić.

Obilježavanje Savindana u Bileći počelo je jutros u hramu Svetog Save, a biće završeno tadicionalnom Svetosavskom akademijom koja počinje u 19 časova, u Domu kulture „Jevto Dedijer“.

Jelena Denda

 

173 Shares
173 Shares
173 Shares
Copy link