Početna  /  Vladajuća koalicija u Trebinju podržala peticiju ”Ne damo Srpsku” – Ovo je narodni, a ne stranački skup!
Izdvajamo Trebinje

Vladajuća koalicija u Trebinju podržala peticiju ”Ne damo Srpsku” – Ovo je narodni, a ne stranački skup!

Predstavnici svih trebinjskih stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji danas su ispred štanda za potpisivanje peticije ”Ne damo Srpsku” pozvali na jedinstvo srpskog naroda u osudi nametnutih zakona Valentina Incka, sada već bivšeg Visokog predstavnika. Luka Petrović, generalni sekretar vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao i generalni direktor Elektroprivrede Srpske, rekao je da Republika Srpska može i mora funkcionisati bez nametnutih zakona sa zapada. On je pozvao na jedinstvo i poručio da ovo nije stranački, već narodni skup. Nakon Petrovića, medijima su se obratili i gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, lider trebinjskih Socijalista Rajko Ćapin, kao i Milan Kovač, ispred Ujedinjene Srpske.

Vladajuća koalicija u Trebinju danas se okupila ispred štanda ”Ne damo Srpsku” na kojem se već nekoliko dana skupljaju potpisi protiv Inckove odluke da zakonom zabrani negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca. Nakon što je potpisao peticiju, prisutnim medijima obratio se Luka Petrović.

”Želimo da poručimo da Republika Srpska ima dovoljno samostalnosti, da ima jake institucije, da ima jako rukovodstvo i da, na svoj način, mi možemo da živimo potpuno normalno, bez ikakvih nameta kao što to čini Visoki predstavnik. Bitno je da svi zajedno, jedinstveno, pristupimo ovom potpisivanju, iako pojedinci pokušavaju da omalovaže ovo govoreći da se radi o stranačkom okupljanju, mi mislimo da je ovo narodno okupljanje. Ovo je poziv za narod, jer isto kao što smo morali biti svjesni stvaranja Republike Srpske 1992. godine, tako i danas moramo biti svjesni da se Republika Srpska mora čuvati i dalje graditi. Zato je ovaj potpis sve u cilju jačanja i građenja stabilnije i sigurnije kuće za nas.” – rekao je Petrović.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, ponovio je da se ne radi o političkom okupljanju već o pozivu na jedinstvo.

”Danas smo se ovdje okupili da zvanično damo podršku i što je veoma važno, ovo nije nikakvo političko okupljanje nego upravo da još jednom pokažemo jedinstvo kao što devedesetih godina nije bilo političkih podjela niti bilo kakvih drugih podjela, ljudi su se tada borili za stvaranje Republike Srpske, tako i mi danas hoćemo da pokažemo da je funkcija prolazna, da je to manje bitno, koliko je bitno da želimo da Republika Srpska ostane stabilna. Bez obzira na pritiske koji su evidentni, narod odlučuje i narod treba da pošalje jasnu poruku da smo za stabilnost i jedinstvo.” – rekao je Mirko Ćurić.

Rajko Ćapin, lider Socijalističke partije u Trebinju, ponovio je stav koji su iznijeli Petrović i Ćurić, istakavši da se ovakvim nametanjem zakona postavlja pitanje legitimiteta takvih odluka.

”Potpisivanjem ove peticije samo potvrđujemo, kao što su moji prethodnici kazali, jedinstvo i prije svega na ovaj način želimo govoriti o legitimitetu nečega, a Inckova odluka svakako nema legitimiteta. Mi smo odgovorili potezom koji je bio realan i očekivan, čime smo pokazali da smo odlučni da branimo ono što je krvavo stečeno.” – rekao je Rajko Ćapin.

Predstavnici opozicionih stranaka u Trebinju nisu se pridružili trebinjskoj vladajućoj koaliciji u javnoj podršci potpisivanju peticije ”Ne damo Srpsku”.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link