Početna  /  Vlada Srpske ponovo prikrila budžetski deficit
Izdvajamo Republika Srpska

Vlada Srpske ponovo prikrila budžetski deficit

Foto: Capital
Vlada Republike Srpske prikazala je da je budžetski deficit za prošlu godinu iznosio 417,5 miliona KM, ali su revizori utvrdili da to nije pravo stanje i da je deficit bio značajno veći.

„U Bilansu uspjeha za 2022. godinu negativan finansijski rezultat tekućeg perioda iznosio je 417,5 miliona KM i potrebno ga je korigovati na više za iznos od 1,8 miliona maraka, tako da negativan rezultat tekuće godine iznosi 419,4 miliona KM“, naglasili su revizori.

Naveli su i da je ukupan negativan finansijski rezultat iskazan u bilansu stanja u iznosu od 199,8 miliona maraka potrebno korigovati na više za isti iznos i po istom osnovu, tako da negativan finansijski rezultat tekuće godine iznosi 201,6 miliona KM.

Republički revizori su takođe istakli da je budžetski deficit iskazan u obrascu periodičnog izvještavaja o izvršenju budžeta u iznosu od 273,9 miliona KM potrebno korigovati na više za 18,5 miliona KM zbog manje iskazanih tekućih rashoda i grantova.

„Takođe, ukupan deficit iskazan u obrascu  periodičnog izvještaja o izvršenju po računovodstvenim fondovima u iznosu od 397,9 miliona KM je potrebno korigovati za 18,5 miliona maraka po istom osnovu“, upozorili su revizori.

Podsjećamo, prije nekoliko godina tadašnji glavni revizor RS Duško Šnjegota je podnio ostavku, nakon što je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila da je stvarni deficit u budžetu RS 175 miliona, a ne 45 miliona KM, kako je Vlada prikazala.

Taj izvještaj je izazvao burne reakcije tadašnjeg predsjednika RS i ministra finansija Milorada Dodika i Zorana Tegeltije, koji su tvrdili da je izvještaj tendenciozan, a Dodik je čak zatražio od Šnjegote da podnese ostavku navodeći da će u suprotnom biti smijenjen.

Nakon toga, Šnjegota je i podnio ostavku, a na njegovo mjesto je direktno iz Vlade došao Jovo Radukić, pomoćnik ministra finansija, što je naišlo na oštre kritike u javnosti.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap