Početna  /  Vlada RS prekida saradnju sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH
Republika Srpska

Vlada RS prekida saradnju sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odlučila je na danas održanoj vanrednoj sjednici da Vlada RS i sve institucije iz ovog bh. entiteta prekidaju saradnju sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i SIPA-om, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan-Lukac
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS (FOTO: Anadolija)

Osim toga Vlada RS naredila je MUP-u RS da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS. Na današnjoj sjednici Vlada RS se upoznala sa postupanjem pripadnika SIPA-e u opštini Novi Grad, pretresu zgrade policije, zgrade opštinske uprave i komunalnog preduzeća u Novom Gradu.

Na današnjoj sjednici Vlada RS se upoznala sa postupanjem pripadnika SIPA-e u opštini Novi Grad, pretresu zgrade policije, zgrade opštinske uprave i komunalnog preduzeća u Novom Gradu.

“Postupak pripadnika SIPA-e po zahtjevu Tužilaštva BiH, po nalogu Suda BiH predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje, jer se istim dovodi u pitanje povjerenje u MUP, koji je do sad uvijek sarađivao sa bezbjedonosnim agencijama u BiH i Sudom i Tužilaštvom BiH”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Lukač je čitajući zaključke sa vanredne sjednice Vlade RS izjavio da je “Sud BiH iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni iako su imali mogućnost da od MUP RS traže da im dostavi dokumentaciju u vezi tog predmeta ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju”.

“Vlada RS konstatuje da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i SIPA-e protivno Ustavu BiH i Ustavu RS”, naveo je Lukač i dodao da Vlada RS ostaje opredjeljena za korektnu saradnju.

Vlada RS tražila je i da se održi posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmotreni ovi zaključci. Prema najavama sjednica bi trebalo da bude održana danas u 14 časova.

Po nalogu Tužilaštva BiH u Novom Gradu danas se provodi dosad najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine. Uhapšeno je pet osumnjičenih, a vrše se pretresi na četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a, koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e. Kako navode iz Tužilaštva BiH, slobode je lišeno pet osumnjičenih: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.).

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području.

0 Shares
0 Shares
Copy link