Vlada RS potvrdila da “Batagon” nema para za otkup potraživanja Srpske

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske potvrdila je pisanje portala CAPITAL da “Batagon International” nema novca za otkup svih potraživanja preduzeća i institucija RS od Fabrike glinice (FG) “Birač” u stečaju.

Foto: Capital

Portal CAPITAL objavio je juče da je „Batagon“ tražio od Vlade RS da mu dozvoli da kupi potraživanje samo jedne institucije Srpske od FG „Birač“, odnosno da tek u kasnijem periodu parcijalno kupuje i ostala potraživanja, što je suprotno sklopljenim ugovorima.

U odgovoru Vlade Srpske na ovakav zahtjev potencijalnog partnera jasno se navodi da sa tim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija.

“Prema ranije potpisanom Memorandumu i zaključcima Vlade Srpske, “Batagon” može da plati potraživanja u cjelosti, a ukoliko se to ne prihvati i ukoliko iz ove kompanije ostanu pri stavu da žele parcijalno plaćanje, naredni korak morao bi biti raskid ugovora”, saopšteno je iz Vlade, prenijela je banjaluka.net.

U odgovoru Vlade takođe stoji da je u ponudi koju je “Batagon” ovoj instituciji stavio na razmatranje, Memorandumu, kao i svim zaključcima Vlade Srpske nedvosmisleno definisano da je na otkup stavljen pun iznos potraživanja, te da svaki drugi vid ponuda dovodi u pitanje realizaciju otkupa potraživanja.

“Pomenućemo još jednom i da su Vam u momentu Vaše ponude bile poznate sve pravne okolnosti u vezi sa sudskim postupcima koji su se vodili u vezi sa predmetnim. Kako ste i sami naveli u Vašem aktu da je “Batagon International AG” čvrsto opredijeljen da uspješno realizuje predmet potraživanja, ona su moguća samo u okviru pomenutih dokumenata – Memoranduma o razumijevanju zaključenog između Vlade Srpske i društva “Batagon International AG” i zaključaka Vlade Srpske”, navedeno je u odgovoru Vlade firmi “Batagon”.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su u martu sa „Batagonom“ ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarska kompanija trebala je u roku od mjesec da uplati Srpskoj taj iznos.

Ugovor sa „Batagonom“ nije raskinut, iako je švajcarska kompanija uplatila, pa obustavila uplatu novca.

„Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, a pored toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Autor