Petak, 17.01.2020
More

  Vlada RS potvrdila da “Batagon” nema para za otkup potraživanja Srpske

  Podijeli:

  BANJALUKA – Vlada Republike Srpske potvrdila je pisanje portala CAPITAL da “Batagon International” nema novca za otkup svih potraživanja preduzeća i institucija RS od Fabrike glinice (FG) “Birač” u stečaju.

  Foto: Capital

  Portal CAPITAL objavio je juče da je „Batagon“ tražio od Vlade RS da mu dozvoli da kupi potraživanje samo jedne institucije Srpske od FG „Birač“, odnosno da tek u kasnijem periodu parcijalno kupuje i ostala potraživanja, što je suprotno sklopljenim ugovorima.

  U odgovoru Vlade Srpske na ovakav zahtjev potencijalnog partnera jasno se navodi da sa tim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija.

  “Prema ranije potpisanom Memorandumu i zaključcima Vlade Srpske, “Batagon” može da plati potraživanja u cjelosti, a ukoliko se to ne prihvati i ukoliko iz ove kompanije ostanu pri stavu da žele parcijalno plaćanje, naredni korak morao bi biti raskid ugovora”, saopšteno je iz Vlade, prenijela je banjaluka.net.

  U odgovoru Vlade takođe stoji da je u ponudi koju je “Batagon” ovoj instituciji stavio na razmatranje, Memorandumu, kao i svim zaključcima Vlade Srpske nedvosmisleno definisano da je na otkup stavljen pun iznos potraživanja, te da svaki drugi vid ponuda dovodi u pitanje realizaciju otkupa potraživanja.

  “Pomenućemo još jednom i da su Vam u momentu Vaše ponude bile poznate sve pravne okolnosti u vezi sa sudskim postupcima koji su se vodili u vezi sa predmetnim. Kako ste i sami naveli u Vašem aktu da je “Batagon International AG” čvrsto opredijeljen da uspješno realizuje predmet potraživanja, ona su moguća samo u okviru pomenutih dokumenata – Memoranduma o razumijevanju zaključenog između Vlade Srpske i društva “Batagon International AG” i zaključaka Vlade Srpske”, navedeno je u odgovoru Vlade firmi “Batagon”.

  Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su u martu sa „Batagonom“ ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarska kompanija trebala je u roku od mjesec da uplati Srpskoj taj iznos.

  Ugovor sa „Batagonom“ nije raskinut, iako je švajcarska kompanija uplatila, pa obustavila uplatu novca.

  „Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, a pored toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

  CAPITAL: Svjetlana Šurlan

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI