Vlada RS pisala Savjetu bezbjednosti UN-a da “SDA podriva dejtonsko uređenje BiH”

U novom Izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN-a upozorava se da se “visoko decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici”.

Vlada RS

U ovom dokumentu se navodi da se to dogodilo nedugo nakon što je Dejtonski sporazum stupio na snagu, te da su navedeni faktori postepeno i protivpravno zamjenjivali dejtonsku strukturu “disfunkcionalnom decentralizovanom državom”.

“Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Dejtonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i sili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizuje, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolisati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda”, navodi se u prvom dijelu 18. Izvještaja, pod naslovom “Subverzija dejtonskog sistema”.

U tom dokumentu se ističe da je SDA, nakon što su posljednjih godina takozvana bonska ovlaštenja visokog predstavnika bivala diskreditovana i sve manje korištena, počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH, poput nezakonito formiranog Suda i Tužilaštva BiH.

“Ove institucije su često formirane protivpravno, odlukama i prisilom – da dodatno uruše autonomiju dva entiteta, garantovanu Dejtonskim sporazumom i da u još većoj mjeri podriju fundamentalna prava Srba i Hrvata“, navodi se u Izvještaju Vlade RS.

U izvještaju se dodaje da je Ustavni sud BiH, sa stranim sudijama, “često korišten kao politički instrument za protivpravno mijenjanje dejtonske strukture”.

“Kako je bivši šef kabineta predsjednika Ustavnog suda naveo – Ustavnopravni razvoj bio je isključivo posljedica međunarodnog intervencionizma. O izmjenama nakon Dejtona rekao je – Ustavnopravno uređenje ne odgovara formalnom ustavnom tekstu. Ustavni sud BiH, rekao je bivši šef kabineta, dao je legitimitet mnogim nametnutim zakonima, uspostavljao je balans između suvereniteta BiH i međunarodne uprave”, navodi se u Izvještaju.

Iz Vlade navode u Izvještaju da RS ostaje opredijeljena za BiH sa dejtonskim uređenjem i strukturom ili kako je uređena u Ustavu BiH, odnosno aneksu 4 Dejtonskog sporazuma.

Autor