Ponedjeljak, 27.01.2020
More

  Vlada RS pisala Savjetu bezbjednosti UN-a da “SDA podriva dejtonsko uređenje BiH”

  Podijeli:

  U novom Izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN-a upozorava se da se “visoko decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici”.

  Vlada RS

  U ovom dokumentu se navodi da se to dogodilo nedugo nakon što je Dejtonski sporazum stupio na snagu, te da su navedeni faktori postepeno i protivpravno zamjenjivali dejtonsku strukturu “disfunkcionalnom decentralizovanom državom”.

  “Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Dejtonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i sili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizuje, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolisati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda”, navodi se u prvom dijelu 18. Izvještaja, pod naslovom “Subverzija dejtonskog sistema”.

  U tom dokumentu se ističe da je SDA, nakon što su posljednjih godina takozvana bonska ovlaštenja visokog predstavnika bivala diskreditovana i sve manje korištena, počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH, poput nezakonito formiranog Suda i Tužilaštva BiH.

  “Ove institucije su često formirane protivpravno, odlukama i prisilom – da dodatno uruše autonomiju dva entiteta, garantovanu Dejtonskim sporazumom i da u još većoj mjeri podriju fundamentalna prava Srba i Hrvata“, navodi se u Izvještaju Vlade RS.

  U izvještaju se dodaje da je Ustavni sud BiH, sa stranim sudijama, “često korišten kao politički instrument za protivpravno mijenjanje dejtonske strukture”.

  “Kako je bivši šef kabineta predsjednika Ustavnog suda naveo – Ustavnopravni razvoj bio je isključivo posljedica međunarodnog intervencionizma. O izmjenama nakon Dejtona rekao je – Ustavnopravno uređenje ne odgovara formalnom ustavnom tekstu. Ustavni sud BiH, rekao je bivši šef kabineta, dao je legitimitet mnogim nametnutim zakonima, uspostavljao je balans između suvereniteta BiH i međunarodne uprave”, navodi se u Izvještaju.

  Iz Vlade navode u Izvještaju da RS ostaje opredijeljena za BiH sa dejtonskim uređenjem i strukturom ili kako je uređena u Ustavu BiH, odnosno aneksu 4 Dejtonskog sporazuma.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI