Početna  /  Vlada Hrvatske odlučila: Agrokor će voditi Ante Ramljak
Hrvatska Vijesti

Vlada Hrvatske odlučila: Agrokor će voditi Ante Ramljak

Vlada Hrvatske imenovala je danas Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika za “Agrokor”, u skladu sa odredbama Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku.

agrokor

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Vlada danas preuzela odgovornost za “Agrokor”, prenose hrvatski mediji.

“Osigurali smo da ne dođe do neželjenih efekata i lančane reakcije, te panike na finansijskom tržištu, a zahvaljujući strpljenju dobavljača osigurali smo snabdijevanje koncerna. Radnicima će biti osigurane plate, račun će biti deblokiran, a to će pratiti vladin povjerenik”, rekao je Plenković.

Ante Ramljak je od 1997. do 2007. godine bio predsjednik uprave hrvatske podružnice austrijske finansijske kuće “CAIB”, gdje je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Nakon toga je prešao u Fond “Quaestus” koji je osnovao bivši ministar finansija Borislav Škegro.

Tamo je ostao do 2012.godine, kada je preuzeo vođenje Sektora energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Ramljak je bio i u Nadzornom odboru “Hrvatske elektroprivrede”.

Sabor je u četvrtak, 6. aprila, usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani “leks `Agrokor`”, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Prema tom zakonu, kreditor koji nakon aktiviranja pomenutog zakona kreditira koncern, da bi sistem mogao normalno da funkcioniše, ima prednost u naplati svih potraživanja. To se odnosi i na eventualni stečajni postupak ako ne uspije proces vanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između povjerilaca.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna “Agrokor”, te kompanija “Ledo”, “Tisak”, PIK “Vrbovec” i “Belje”. U srijedu, 5. aprila, blokiran je i račun kompanije “Frank”, jednog od najvećih “Agrokorovih” dobavljača.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca “Agrokora”.

0 Shares
0 Shares
Copy link