Početna  /  Viši privredni sud donio presudu u korist Grada Trebinja, advokat ”Globtour”-a poručuje: Vjerujte, Grad Trebinje će na kraju izgubiti
Izdvajamo Trebinje

Viši privredni sud donio presudu u korist Grada Trebinja, advokat ”Globtour”-a poručuje: Vjerujte, Grad Trebinje će na kraju izgubiti

Sporu oko autobuske stanice u Trebinju, koji vodi Grad Trebinje i firma ”Globtour”, još uvijek se ne nazire kraj, bez obzira na činjenicu da je Viši privredni sud u Banjaluci danas donio Drugostepenu presudu. U toj presudi stoji da ”Globtour” mora predati autobusku stanicu na korišćenje Gradu Trebinje, kao i isplatiti oko 100.000 KM odštetu. Pravni zastupnik međugorske firme ”Globtour”, advokat Nermin Vila, tvrdi da je sve protivzakonito i da će se ići do kraja, dodajući da je uvjeren da će konačni pobjednik biti ”Globtour”. Nermin Vila se danas ispred autobuske stanice obratio medijima, a isto je, nedugo zatim, u prostorijama Grada Trebinja, učinio i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Današnje obraćanje medijima, Nermin Vila, advokat firme ”Globtour” u sporu sa Gradom Trebinjem, počeo je rekavši kako se u posljednje vrijeme u medijima moglo čuti niz neistina vezanih za cijeli slučaj.

”Ja kao advokat sve što imam reći govorim u sudu i putem podnesaka, čovjek sam koji prihvata tu profesiju i mišljenja sam da je pravosuđu mjesto samo u sudnici. Nedavno su se dešavala izjašnjavanja i izvještavanja o ovom procesu koja nisu na stvarnom stanju stvari, a poenta je bila da ”Globtour” kao firma izbjegava bilo kakav odgovor. Mi smo tu i spreman sam da odgovorim na svako pitanje i iznesem stav firme koju zastupam.” – rekao je Vila na početku svog obraćanja ispred autobuske stanice Trebinje.

”Firma ”Globtour” trpi neviđen pravni teror od strane Grada Trebinja”

”Globtour trpi neviđen pravni teror od strane Grada Trebinja. Grad Trebinja ima pravo da vodi sve svoje postupke, ali treba po njima i da postupa. Poenta je da je Grad Trebinje krenuo jednim, po nama, nezakonitim putem, nezakonitim postupkom, suprotno interesu, pa da tako kažem, i svakog građanina Trebinja, tako što je izbačena firma koja je tu bila 4 godine, plaćala, u prvi mah, od 12.000 KM pa do 9.000 maraka kirije. Izbačena je jedna kompanija koja je izgradila ovu autobusku stanicu, jedina kompanija iz BiH koja je kupila firmu u stečaju u Njemačkoj, i to je izbačena na protivzakonit način. Firma ”Globtour” je oovdje plaćala kiriju dakle 12.000 pa potom 9.000 konvertibilnih maraka, a ugovor se drugom daje za 6.000 KM, pa vi izračunajte koliko se gubi mjesečno i koliko se gubi za godinu dana. Ja još od prvog ročišta apelujem da se postigne sporazum, da se nađe zakonit način ali koji će biti u interesu obje strane. Sporni konkurs, na koji se javila samo jedna firma (Ublaturs, op. aut.) je predmet postupka jer taj konkurs nije bio na zakonit način.” – kaže Vila.

”U konačnici će, vjerujte, ovdje izgubiti Grad Trebinje”

Vila dalje kaže kako je u interesu i njegovog klijenta, ali i građana Trebinja, da se ova situacija što prije riješi, ali da su potezi Grada Trebinja, koje naziva ”pravnom silom”, doveli do ovakve situacije.

”Firma ”Globtour” želi, i u svom interesu, i u interesu građana Trebinja, da se ova situacija riješi. Nas samo pustite, nemojte nam zabranjivati da koristimo ta zakonska sredstva, a svaki način ćemo prihvatiti i ispoštovati. Da Grad Trebinje, po nama, nije išao ovom pravnom silom i suprotno svim pravosudnim sredstvima, možda bi ovdje danas bila potpuno druga situacija. Ali kad krenete na taj način, onda vi snosite konsekvence. Mi koristimo samo ono što nam zakon pruža i po tome postupamo. Ne možete krenuti, pa neke stvari tražiti van parnice, pa ih prebacivati u parnicu, pa danas podnositi jednu a sutra drugu, zna se zakonit put i samo na njemu treba istrajati. Moj klijent poštuje sve odluke, a u konačnici će, vjerujte, ovdje izgubiti Grad Trebinje, jer i ako je donesena odluka da ”Globtour” napusti autobusku stanicu Trebinje, to nije krajnja instanca, ima i Vrhovni sud Republike Srpske, a ima i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.” – poručuje pravni zastupnik međugorske firme ”Globtour”.

Nermin Vila kaže da njegov klijent nije učestvovao u javnom pozivu, jer se, smatraju oni, radi o nezakonitom pozivu.

”Javni poziv je napravljen i napisan na način koji je suprotan svim zakonima, od lokalne samouprave, od Zakona o javnim nabavkama i o svemu onome što se tiče javnih poziva.”

Na novinarsko pitanje da kaže šta je konkretno nezakonito, Vila nije želio dati odgovor, smatrajući da će o tim stvarima govoriti u sudnici te da ima dosta argumenata koji su na njihovoj strani.

”Trebate shvatiti da postoji postupak u kojem mi to sve pobijamo. Je li mislite sada da bih ja kao advokat trebao iznositi sve svoje argumente dok se ne riješi? Ne, ne pada mi na pamet.” – rekao je Nermin Vila na kraju svog obraćanja medijima.

Ćurić: Grad Trebinje je dobio spor

Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, tvrdi da je danas donesena drugostepena Presuda Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom se nalaže da firma ”Globtour” napusti autobusku stanicu te da je Gradu Trebinju dužna isplatiti 100.000 maraka na ime štete.

”Prema informacijama kojim ja raspolažem, Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu i uvažio prvostepenu Presudu, što znači da je Grad Trebinje dobio spor i isto tako prvostepenom odlukom Grad je dobio oko 100.000 KM za izgubljenu dobit od firme ”Globtour”.” – rekao je Ćurić na početku svog obraćanja, koje je počelo neposredno nakon obraćanja advokata Vile.

Upitan da prokomentariše najavu pravnog zastupnika ”Globtour”-a da će ići na više instance, gradonačelnik Ćurić je rekao da svi imaju prava, ali da će do okončanja cijelog spora Grad Trebinje inistirati na tome da se autobuska stanica vrati u funkciju i u vlasništvo Grada, jer su građani Trebinja oni koji su izgradili ovu autobusku stanicu.

”Ide se u tom smjeru, a o tome je bilo govora i na današnjem ročištu, donesena je odluka da se predaju ključevi Gradu Trebinju i  da u narednom periodu raspolaže sa autobuskom stanicom, kako ne bi trpili građani, turisti, da bi se transport normalno odvijao. Mi se nadamo da će u naredna 2-3 dana vlasništvo biti onoga čije i jeste i da ćemo jednostavno da raspolažemo autobuskom stanicom.” – kaže Ćurić.

On tvrdi da se ne boje konačnog ishoda ovog spora i da su spremni da idu do kraja.

Ćurić negirao istinite navode o prvobitnom iznosu kirije koju je plaćao ”Globtour”

Na pitanje da li je interes grada da mjesečno dobija 3.000 KM manje, s obzirom da je firma ”Globtour” plaćala mjesečnu kiriju u visini od 9.200 KM, dok novi zakupac, firma ”Ublaturs” će plaćati 6.000 KM, Ćurić kaže:

”Znači procedure postoje, jednostavno ti ljudi treba da budu iskreni od početka do kraja, ne mogu da vežu iznos trenutni i iznos prethodni, jer otvaranjem dodatnih objekata oni su u međuvremenu pravili aneks ugovora i smanjili prostor korišćenja.” – rekao je Ćurić, negirajući navode advokata Vile da je firma koju zastupa u početku plaćala kiriju u visini od 12.000 KM.

Firma ”Globtour” Međugorje je pod zakup dobila tada novoizgrađenu autobsuku stanicu u Trebinju 20.5.2015. godine, što je tada i potvrđeno iz gradske uprave. Predsjednik Komisije za davanje autobuske stanice u Trebinju bila je Stojanka Misita koja je tada izjavila da su se na javni poziv koji je bio raspisan početkom maja te godine, javile dvije firme – ”Ublaturs” i ”Globtour”, dodavši da lokalni ”Ublaturs” nije dostavio urednu dokumentaciju i potpunu ponudu te da je ponuda ”Globtour”-a u iznosu od 10.000 KM plus iznos PDV-a, što iznosi 11.700 KM, što potvrđuje navode advokata Vile, a koje je negirao gradonačelnik Ćurić.

Gradonačelnik Ćurić tvrdi da će već kroz nekoliko dana autobuska stanica u Trebinju ponovo početi sa radom, dok pravni zastupnik međugorske firme tvrdi da će se ići do kraja, ubijeđen da će Grad Trebinje na kraju biti poražen. Ono što je sigurno je to da u ovom sporu gube svi, a ponajviše građani Trebinja i svi oni koji su blokadom autobuske stanice onemogućeni doći u Trebinje.

Igor Svrdlin

 

6 Shares
6 Shares
Copy link