Početna  /  Virusni kadrovi partije Ujedinjena Srpska
Izdvajamo Republika Srpska

Virusni kadrovi partije Ujedinjena Srpska

Nenad Stevandić (Foto: Moja Hercegovina)

Kadrovi Ujedinjene Srpske čiji je predsjednik Nenad Stevandić, sudeći po objavama medija, za vrijeme pandemije virusa korona i trajanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj počinili su najviše malverzacija i kontroverzi, koji su u Srpskoj praktično obilježili vanredno stanje.

Prvo je u javnost dospjela informacija da je JZU “Institut za javno zdravstvo” Republike Srpske 10.4.2020. potpisao ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od 2 388 500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja korona virusa na teritoriji Republike Srpske. V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo je Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zeljković je umiješan i u spornu nabavku mobilne bolnice, za koju je kasnije naveo da će biti poništena, a istražni organi su u ovom slučaju formirali predmet.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala formiralo je predmet u vezi sa nabavkom pokretne bolnice. Predmet se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja  informacija i potrebnih obavještenja. Više informacija u ovoj fazi postupka ne možemo iznositi”, odgovorila je Capital-u sekretar Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić.

Akter jedne od čuvenih korona žurki bio je Siniša Ilić, zamjenik ministra za civilne poslove u Savjetu ministara BiH i kadar Ujedinjene Srpske iz Zvornika.

Prema pisanju magazina “Žurnal”, namjensko vozilo u vlasništvu Civilne zaštite Republike Srpske, vrijedno  140.000 konvertibilnih maraka, nedavno je slupano, a cijeli slučaj se pokušavao zataškati. Vozilo je polovinom 2019. godine Civilnoj zaštiti RS donirala Ambasada Japana u BiH, kako bi ojačala tu instituciju. Na čelu Civilne zaštite RS od prošle godine je Milan Novitović, kadar „Ujedinjene Srpske“, koji je to vozilo, prema pisanju Žurnala, ustupio na korištenje stranačkom šefu Nenadu Stevandiću.

Politikolog Velizar Antić za Moju Hercegovinu je izjavio da svaki pojedinac u društvu mora da odgovara za svoj rad u skladu sa pozicijom koju obavlja, a što je na višoj poziciji u društvenoj hijerarhiji, i odgovornost mora da bude veća.

Velizar Antić

“Ukoliko se u toku istraga svih navedenih propusta utvrdi odgovornost, mišljenja sam da bi prije svega sama US kao partija morala da se ogradi od ovih ljudi kao svojih članova i da ih izbaci iz svojih redova. Ovakav potez bi poslao jednu pozitivnu sliku prema javnosti. Međutim, ukoliko stranka stane iza njih, a utvrdi se da su bili umiješani u afere za koje se optužuju i ukoliko zbog podrške stranke koja je u vlasti zadrže svoje pozicije i ne odgovaraju za učinjena djela, onda se šalje jedna jako loša slika narodu RS da ne važe ista pravila za sve i da u našem društvu ima povlašćenih. Ta poruka nikako nije dobra i trpićemo ogromnu štetu svi kao društvo”, kazao je Antić.

On dodaje i da je Ujedinjenoj Srpskoj dat ogroman vjetar u leđa u smislu favorizovanja ove partije i njenih kadrova u mnogim javnim preduzećima, ali i u jedinicama lokalne samouprave, kao i u Vladi RS.

Preko  ovih pozicija je US i kadrovski jačala, jer je veliki broj njenih članova vidio idealnu priliku da se učlanjenjem u navedenu partiju dokopa i povoljnih pozicija u državnom aparatu. Upravo zbog toga je ogroman broj novih članova US vođen isključivo ličnim interesom“, mišljenja je Antić.

Kontaktirali smo i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, ali i pored obećanja da će nam dostaviti odgovor još u utorak, njegov odgovor nismo dobili. Ipak, Stevandićev stav se vjerovatno može prepoznati u spotu koji je juče objavila US.

 

38 Shares
Copy link
Powered by Social Snap