Početna  /  Vatra badnjaka zasijala u Trebinju – srećno Badnje veče
Hercegovina Trebinje

Vatra badnjaka zasijala u Trebinju – srećno Badnje veče

TREBINJE – Loženjem badnjaka na Trgu Slobode u Trebinju, čemu je prethodila liturgija u Hramu Preobraženja Gospodnjeg večeras je obilježeno Badnje veče i najavljen dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

badnje-vece-trebinje-4
Vatra badnjaka zasijala u Trebinju – srećno Badnje veče

Zbog kiše, ove godine, za razliku od prethodnih, vjernika u Crkvi i na trgu bilo je nešto manje, ali to nije uticalo na prazničnu čaroliju onih koji su ipak odlučili da dođu.

badnje-vece-trebinje-6

Prije nalaganja badnjaka od hrama do trga je išla svečana litija, a nakon toga okupljenim vjernicima se obratio starješina Sabornog hrama Mladen Žulović, naglašavajući značaj sutrašnjeg praznika, a pogotovo praznovanje trećeg dana Božića, 9. januara, kada se obilježava i Dan Republike Srpske.

Pokušavaju da nam ospore ovaj dan, ali naravno neće moći. Želim da vam čestitam praznik rođenja Hristovog. To je praznik koji je u svojoj suštini jedno veliko smirenje Boga pred nama ljudima u želji da nas ljude učini visokim i uzvišenim kao što je on sam. Neka Gospod svima nama da da se naučimo smirenju, da jedni pred drugima uvijek smiravamo, da ne budemo oni gordi koji se uznose i preuznose. Neka to bude poruka današnjeg dana”, istakao je Žulović.

Ispred gradske administracije praznik je građanima čestitao zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekavši da ovakvi praznici treba da zbližavaju ljude, ulijevaju vjeru i napominju značaj oprosta među ljudima.

badnje-vece-trebinje-7

Samo tako možemo opstati i prevazići probleme koji nas svakodnevno pritiskaju. Vjerujem da svjetlost ovih badnjaka dopire do svih vas i obasjava vam lice i grije dušu. Još jednom nas je radost rođenja bogomladenca sabrala u velikom broju. Sabrala vas je svjetlost iz Vitlejemske pećine, gdje se ljubav nad svim ljubavima rodi, opominjući nas da budemo dostojni žrtve sina i da budemo iznad svega ljudi. Neka svjetlost badnjaka osvjetli naše domove“, rekao je Ćebedžija.

U umjetničkom dijelu programa nastupila je Etno grupa „Nagorkinje“.

badnje-vece-trebinje-8
Etno grupa „Nagorkinje“

Večeras u ponoć u Hramu u Trebinju liturgiju će služiti vladika Grigorije.

Nikolija Bjelica

774 Shares
774 Shares
774 Shares
Copy link