Početna  /  Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Srbi su se uvijek uspravljali i obnavljali
Srbija

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Srbi su se uvijek uspravljali i obnavljali

BEOGRAD – Patrijarh Irinej sa episkopima čestitao je svim vjernicima predstojeći Vaskrs poručivši da na ovaj sveti praznik saosjećamo sa svim prognanim Srbima i posebno saosjećamo sa onima na Kosovu i Metohiji, te da se uprkos stradanjima, naš narod uvijek obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim. 

Patrijarh Irinej (FOTO: Kurir)
Patrijarh Irinej (FOTO: Kurir)

Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast, a da  bolesnog treba posetiti i njegovati, a zalutalog uputiti na pravi put, kaže patrijarh i ističe da vaskrsenjem svojim Hristos sjedinjuje ovaj svijet i raj, a u raj prije svih drugih prima pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno.

“Iako živimo u teškom vremenu, punom tragedija, ne smijemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je on darivao”, naveo je patrijarh Irinej, a prenosi Kurir.

Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, naveo je patrijarh riječi Gospoda koji kaže da bez praštanja i sagledavanja sopstvenih grijeha prema bližnjima, prijateljima i neprijateljima, nećemo moći da u svoja srca primimo svjetlost Vaskrsenja niti da postanemo baštinici nade na vječnost u kojoj nema ni straha, ni uzdaha, ni tuge.Podsjeća da se čitav rod srpski ugleda na Svetoga Savu, koji nam je ukazao na put Hristov kao na jedini put života.

“Nemanjićke svetinje  sijaju kao svetionici u magli naše istorije, ukazujući nam na sveobuhvatne duhovne horizonte Carstva Božjeg koje nije od ovoga svijeta. Zato nas nikakva stradanja i nepravde  ne mogu i ne smiju podijeliti i zavaditi”, poručio je patrijarh SPC.

Istakao je da se na ovaj sveti praznik naročito sjećamo svih prognanih Srba, koji već dvije decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradedovskim ognjištima i da, zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe prijetnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi.

“Posebno saosjećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svjedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja. Svetolazarevsko Kosovo uvijek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja”, ukazao je patrijarh Irinej.

Podsjetviši na sva srpska stradanja, on je kazao da se srpski narod uvijek uspravljao i obnavljao nastavljajći da hoda putem Hristovim., te da nas o tome najbolje uče naši sveti i  svetinje u kojima počivaju svete mošti mnogih. Podsjeća i da su stradale naše crkve i manastiri,  naša sela i gradovi, ali smo ih, kaže, opet obnavljali, obnavljajući time i sami sebe, kao živu Crkvu Božju.

“Zato, umjesto plača i ridanja pjevajmo pobedničku pjesmu, jer u svjetlosti Vaskrsenja, krst koji nosimo nije simbol poniženja i sramote, već novog dostojanstva i slave. Kosovo i Metohija, za nas Srbe i za sve pravoslavne hrišćane, nije samo geografski pojam već, iznad svega, duhovni prostor koji nas sve povezuje, ma gde živjeli”, poručio je patrijarh.

On je ukazao da  kosovski zavjet Svetoga kneza Lazara nikada ne smijemo zaboraviti, te da je Carstvo nebesko vrhunski ideal i vječni cilj, a sve zemaljsko je truležno i prolazno.

“Danas hrišćani stradaju širom svijeta, posebno na Bliskom Istoku i u Ukrajini”, podsjetio je patrijarh i
istakao je da je mnogo gorčine i tuge u našem narodu posle svih teških godina iskušenja kroz koja smo prošli i prolazimo.

“Ipak, nipošto ne smijemo pasti u očajanje. Jer, kada strada hrišćanin se još više kaje pred Bogom, a istovremeno se i raduje jer zna da Gospod neće prezreti srce ispunjeno nadom”, naveo je patrijarh i pozvao vjernike da se mole Bogu da nas sačuva od mržnje, a da nas nauči ljubavi kojom je on zavolio ovaj svijet.

“Ako budemo u stanju da prepoznamo bol i patnju bližnjega i pokajemo se za grijehe svoje, naš trud neće biti uzaludan nego će nam biti na spasenje i na život vječni”, kazao je patrijarh, koji je Srbe i druge po svijetu pozvao je da u bratskoj ljubavi i jedinstvu budu okrenuti jedni drugima, sabrani pod okriljem svoje Crkve, i da tako nastave da dostojno kazuju ko su, kojoj vjeri i rodu pripadaju.

“Čuvajmo svetinju braka i porodice vaspitavajući djecu u vjeri, strahu Božjem i čistoći, ne zaboravljajući da je porodica „domaća Crkva” i temelj hrišćanske zajednice”, naveo je patrijarh i poručio je i da ne zaboravimo da smo prizvani i da gdje god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci.

“Iako smo svi različiti, ne smijemo nikada da previdimo da smo svi stvoreni po liku Božjem i pozvani da budemo jedno u Hristu. Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast; bolesnog treba posjetiti i njegovati, a zalutalog uputiti na pravi put”, naveo je patrijarh koji je pozvao vjernike da jedni drugi čestitaju Vaskrs pozdravom:”Hristos vaskrse”.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link