Početna  /  Vajar Milivoje Bokić sabrao umjetnike Istočne Hercegovine
Hercegovina

Vajar Milivoje Bokić sabrao umjetnike Istočne Hercegovine

Trebinjski vajar Milivoje Bokić u svojoj galeriji večeras je, na radost brojnih posjetilaca, objedinio radove 48 umjetničkih stvaralaca iz Istočne Hercegovine, što je prva kolektivna izložba ovakvog tipa koja je postavljena u Trebinju.

Veliki broj ljubitelja umjetnosti posjetio izložbu u galeriji "Bokić"
Veliki broj ljubitelja umjetnosti posjetio izložbu u galeriji “Bokić” (Foto: Moja Hercegovina)

Svoje radove ovdje su izložili umjetnici svih generacijam od studenata do profesionalnih i istaknutih slikara. Bokić kaže da se večeras ostvarila njegova velika želja.

– Otvaranje moje galerije bilo je 5. juna, tad sam rekao to su moji snovi, a ovo je bila moja želja da skupim sve autore iz Istočne Hercegovine i neke goste, da napravimo veliku kolektivnu izložbu. I, evo, to je ostvareno, tu je. Pred vama je 138 slika od 48 autora – rekao je Bokić.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević koji je istakao da je ovim gestom Bokić dokazao da „ovaj dom nije samo njegov, već i dom svih onih koji imaju šta da kažu u bilo kom vidu umjetnosti“.

– Izložena djela 48 likovnih stvaralaca su nešto što predstavlja bogatstvo ovog grada i nešto što potvrđuje ideju da Trebinje kroz ovakav vid i ovakve činove, izložbe i kulturna dešavanja potvrđuje svoju intenciju da postane ono što se već duže vremena promoviše, Grad kulture. Ovo pokazuje i da umjetnički život postaje sve dinamičniji u Hercegovni i da je Likovna akademija kao obrazovna institucija odigrala svoju veliku ulogu u afirmaciji likovnog stvaralaštva u Hercegovini. Sve to ne bi bilo tako dobro da nije našeg uvaženog Milivoja Bokića – naglasio je Vučurević.

Milivoje Bokić i Slavko Vučurević
Milivoje Bokić i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Svoju zahvalnost Bokiću večeras su sa zadovoljstvom istakli i izlagači, a među njima i akademska slikarka Jelena Glogovac Savić iz Gacka koja je predstavila svoja četiri rada.

Jelena Glogovac Savić (Foto: Moja Hercegovina)
Jelena Glogovac Savić (Foto: Moja Hercegovina)

– Na moje veliko zadovoljstvo i veliku čast Bokić je napravio jedan predivan momenat za sve nas umjetnike u Hercegovini. Stvarno mu hvala, trebalo nas je okupiti i biti dovoljno pametan, i biti dovoljno hrabar da nas okupi na jednom mjestu – rekla je Glogovac Savić.

Među izlagačima našla se i slikarka iz indijanskog plemena Čiroki, iz Arkanzasa, koja je u Hercegovinu došla sa suprugom Ilijom Glogovcem, nekadašnjim moreplovcem rođenim u selu Mosko kod Trebinja. Njeno djevojačko ime bilo je Amber King, a danas se zove Jovana Glogovac. Upoznali su se, kažu, u Luizijani i tamo se zavoljeli. Na svojim radovima Jovana je oslikala život Indijanaca u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država.

– Odlučila sam da idem sa zapada na istok. Ovo pleme je sa sjeveroistoka, ovo je u sredini SAD-a, a ovo je na granici Teksasa i Arizone – prevodi Ilija Jovanine riječi, a potom nam sam objašnjava ono što je naslikala – ovo je jedna familija za koju su Englezi rekli da su divljaci, a oni imaju narodne nošnje, imali su stanove, čak i dječije čarape kao mi Srbi, imali su svoje opanke jako lijepe, tako da je to htjela da pokaže.

Jovana i Ilija Glogovac
Jovana i Ilija Glogovac (Foto: Moja Hercegovina)

Kaže da imaju 70 slika, pa se spremaju da nekada otvore izložbu i tako pokažu narodu kako su „Indijanci prošli kroz genocid sličan našem“.

Osim u raznolikim slikama, posjetioci su imali priliku da vide i fotografije Miša Kisića na kojima je prikazan Ravnogorski park u Bileći za koji je skulpture radio Milivoje Bokić, te da uživaju u stalnoj postavci Bokićevih radova.

 

Jelena Denda

226 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap