Početna  /  Usvojen budžet Srpske za 2020. godinu
Bosna i Hercegovina Izdvajamo Republika Srpska Vijesti

Usvojen budžet Srpske za 2020. godinu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na 8. posebnoj sjednici Budžet Republike Srpske za 2020. godinu u iznosu od 3,425 milijardi maraka.

Usvojeni su i Zakon o izvršenju budžeta, te Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina.

Budžet je usvojen uz više amandmana koji su postali njegov sastavni dio.

Između ostalog poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama Zakona o doprinosima, Odluku o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2020. godini, Odluku o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske u 2020. godini i Odluku o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2020. godinu.

RS planira da se dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM.

Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina ima sedam prioriteta među kojima su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, s ciljem povećanja plata, te održiv zdravstveni sistem.

Prioriteti su i efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Republike Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

5 Shares
5 Shares
Copy link