Početna  /  Usvojen Budžet opštine Gacko: U 2018-toj na raspolaganju 12,2 miliona KM
gacko Hercegovina Vijesti

Usvojen Budžet opštine Gacko: U 2018-toj na raspolaganju 12,2 miliona KM

“Ne na bazi manjine ili većine, ja funkcionišem na bazi suštine” rekao je danas na zasjedanju lokalnog parlamenta načelnik opštine Gacko Milan Radmilović. Uprkos samouvjerenom nastupu, da nije bilo pomenute većine, najvažniji dokumenti opštine ne bi bili usvojeni.

Sa skupštinskog zasjedanja (FOTO: Moja Hercegovina)

Poslednji petak u godini u sali SO Gacko po deveti put je okupio lokalne parlamentarce, kako bi, između ostalog, razmotrili najvažnije dokumente za funkcionisanje zajednice. Riječ je, naravno, o rebalansu budžeta za ovu i projekciji opštinske kase za narednu godinu.

Ćuti i (pre)glasaj

Mada se činilo da će se za dnevni red od 15 tačaka u kome su zgusnuti tako važni dokumenti, zasjedanje produžiti do večeri, filozofija odbornika pozicije, koja se uporno brani ćutanjem, pokazala se ovaj put efikasnom. Opozicija je kritikovala predloge, postavljala pitanja, dok je pozicija ćutala i glasala, pa je sjednica trajala oko četiri sata.

Kritike opozicije su se odnosile na utrošak sredstava od tzv. “rudarske rente”, koja se po njima ne troše transparentno, i ne na razvoj i samozapošljavanje, što im je osnovni smisao. Po njima su ingerencije SO preuzeli neki drugi organi, koji su lokalni parlament sveli na aparat za donošenje odluka, koje služe kao pokriće.

Sa druge strane, ne može se reći ni da je kredibilitet odbornika opozicije besprekoran, budući da, kao članovi SNSD i SP učestvuju u rukovođenju RiTE Gacko, koje može da se pohvali netransparentnim i neuspješnim poslovanjem.

Između ostalog, sredstva za pomenutu rentu nerijetko koriste za “nerviranje” lokalne vlasti, a zbog trenutnog dugovanja od oko 700.000, oštećeni su građani, prije svega poljoprivrednici i studenti, jer su iz tih sredstava (tvrde opštinari) trebale biti isplaćene stipendije i podsticaji.

Otuda, je u nastupu iskrenosti, jedan od odbornika opozicije rekao da je atmosfera u skupštini takva da nikog nije briga za građane, koji će najviše biti oštećeni.

“Jasno je građanima da su napravili grešku kada su za nas glasali. Ovaj skupštinski saziv nema snagu da situaciju promeni. Ne zaslužujemo poverenje građana.  U 2018-toj građani ne mogu očekivati ništa dobro”, rekao je on.

Dva lica Gacka

Prema predloženom dokumentu u 2018-toj se očekuje da će se u opštinski budžet sliti 12,2 miliona maraka. Budžetski prihodi će biti oko 9,9 miliona, dok je ostatak od kreditnih sredstava za infrastrukturne projekte, koja nisu utrošena u ovoj godini.

Na predloženi dokument opozicija je uložila 20 amandmana, od povećanja grantova nekim korisnicima, do izgradnje Vatrogasnog doma i izmeštanja gradske pijace. Skupštinska većina je sve amandmane odbacila, a načelnik Radmilović je, u završnoj reči objasnio da su neki od predloga već inkorporirani u budžet ili je njihova realizacija predviđena u okviru širih projekata.

Na prigovor opozicije da kredit otplaćujemo, a projekte ne realizujemo, načelnik je imao kontraargument, da je lako pričati, a teško raditi, i za kašnjenje u realizaciji okrivio nedostatak projektantskih kuća. Naglasio je da je za četiri godine, koliko traje ovaj mandat, predviđeno da se u Gacko uloži oko 9 miliona maraka.

Odbornici opozicije su istakli da svake godine usvajaju budžet koji liči na prethodni,  da je predloženi dokument potrošački, nerealan i neozbiljan, a atmosfera u parlamentu uspavana i nezainteresovana. To je, po njima i razlog za propadanje grada i iseljavanje stanovništva.

Za načelnika Radmilovića, pak, predloženi budžet je potpuno realan i daje prostor za optimizam.

“Gacko je prvo u RS po broju registrovanih gazdinstava. Oni koji kažu da se ne ulaže u grad – ne hodaju ovim gradom. Bavimo se podsticajnim sredstvima, ali još nismo razradili tehniku. Još dvije godine nam trebaju da završimo sve seoske puteve i ulice u gradu”, kazao je Radmilović.

U 2017-toj od karcinoma oboljelo 30 osoba

Direktorica Doma zdravlja i odbornica SDS-a Vera Tepavčević, izrazila je sumnju u iskrenu želju odbornika opozicije da pomognu, pomenuvši da RiTE Gacko još nije potpisalo ugovor o finansiranju ambulante u krugu preduzeća, što je praksa od 1980. Navela je zabrinjavajući podatak da je u ovoj godini od karcinoma oboljelo 30 osoba – od čega je karcinom pluća na prvom mjestu, dok je pet osoba umrlo.

Odgovor opozicije je da Klub odbornika SNSD-a nije prava adresa i da problem mora da se rješava sa menadžmentom RiTE.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link