Usvojen budžet Nevesinja za 2018. godinu

NEVESINJE – Na trinaestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje usvojen je budžet opštine za 2018. godinu u iznosu od  8.313.613 maraka, a usvojene su i odluke o umanjenju plata funkcionera i odborničke naknade.

Odbornici skupštinske većine su pohvalili budžet za narednu godinu rekavši da su sredstva raspoređena pravedno, da u sebi ima razvojne komponente, i da je pohvalno što su dodatna sredstva planirana za Udruženje penzionera, “Moju nadu” i Etno grupu “Simonida”

Ipak, odbornici skupštinske većine su ukazali i na neke nepotrebne troškove poput izdataka za telekomunikacione usluge. Naglasili su da se više sredstava mora izdvojiti za Dom zdravlja, te da se mora uvesti red u sportske klubove, te je ponovo aktualizovano pitanje osnivanja Sportskog društva u Nevesinju.

Opozicija je iznijela niz zamjerki za budžet koji su nazvali “potrošački i predizborni”. Opozicionari smatraju da je prethodnih godina budžet korišten racionalnije i da će u narednim godinama aktuelna vlast imati problema sa otplatom kredita koji je opština uzela za kapitalne investicije.

Vladan Savić iz SDS-a je uporednom analizom došao do zaključka da su troškovi plata radnika u opštinskoj administraciji i javnim ustanovama značajno uvećani ove godine u odnosu na prethodnu, te da dodatno uvećavaju naredne godine, a Zorka Umićević, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije je rekla da je to uvećanje nastalo zbog primjene novog Kolektivnog ugovora.

Načelnik Avdalović je rekao da radovi na sanaciji Sportske dvorane teku planiranom dinamikom. Kaže da će u narednom periodu biti završena sanacija konstrukcije, krova i utopljavanja dvorane. Očekuje da će, ako vremenski uslovi dozvole, dvorana biti spremna i da će se sredinom januara moći održati Memorijalni turnir “Mišo Tamindžija” u malom fudbalu.

Tri amandmana opozicije su odbijena. Za prvi amandman PDP-a je rečeno da će sigurno biti prihvaćen u narednom periodu. Drugi prijedlog, da se sredstva namijenjena za nevesinjsku Bolnicu i mobilne telefone opštinske administracije, preusmjere u izradu idejnog rješenja za tunel na dionici puta ka Mostaru, odbijen je glasovima vladajuće većine. Načelnik Avdalović je rekao da su već u fazi razgovora za pomenuti tunel i da će u prvoj polovini godine struka odlučiti o opravdanosti i finansijskim mogućnostima projekta.

Trećim amandmanom SDS je tražio da se 10.000 maraka iz budžeta prebaci Udruženju “Osmijeh više” kako bi se pomoglo višečlanim porodicama, ali je i taj amandman odbijen.

Načelnik Milenko Avdalović se svim odbornicima zahvalio na kritikama i sugestijama rekavši da se i po budžetu može vidjeti da se u Nevesinju radi i da će se raditi naredne godine. On je naglasio da čeka odluke Vlade RS kojima treba da se osiguraju dodatna sredstva u opštinskom budžetu.

Manje plate, ali i odborničke naknade

Dugo najavljivano umanjenje plata funkcionerima danas je usvojeno, kao i odluka da se umanje odborničke naknade, a istaknuto je da će ovim odlukama Opština da uštedi 60.000 maraka na godišnjem nivou. Opozicija nije učestvovala u ovoj raspravi jer smatraju da je to inicijativa vladajuće većine.

Da je ćud odbornika nestabilna kao i decembarsko vrijeme u Nevesinju pokazao je amandman nezavisne odbornice Suzane Kešelj o umanjenju finansijskih sredstava koja se izdvajaju za političke stranke. Prijedlog je na prethodnom zasjedanju glatko odbijen, a na današnjem je usvojen od strane istih odbornika.

Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška namjenskih sredstava od naknada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata za 2018. godinu je kritikovao PDP-ov Veso Radić rekavši da se 80 odsto šume usječe u Nevesinju na području “Gornjeg polja”, a da se stanovnicima toga kraja ne vrati ništa sem “krpljenja puteva”, te najavio moguće proteste i blokadu puta od strane nezadovoljnih stanovnika ako situacija ostane ovakva.

Ognjen Kuljić odbornik SP-a je ukazao na grešku u prethodnom tekstu “Moje Hercegovine” gdje je naznačeno da on nije podržao prijedlog o smanjenju plata funkcionera, te je naglasio da se on protivio načinu na koji se traži umanjenje, ali da je prilikom glasanja odluku podržao. Izvinjenje odborniku Kuljiću za nenamjernu grešku i za eventualne posljedice iste (autor teksta).

U 2017. godini pojedini odbornici su učestvovali  u radu Skupštine sa par diskusija, neke nismo imali priliku ni da upoznamo jer su se branili ćutanjem, pa se postavlja pitanje da li su svi zaslužili odborničke naknade i da li će, nekada u budućnosti, Nevesinje krenuti stopama nekih, mnogo bogatijih, opština koje naknadu omogućavaju samo nezaposlenim odbornicima.

Ljubiša Bukvić

Autor