Početna  /  Usvojen budžet grada Trebinja – Saša Borjan jedini iz redova opozicije prisustvovao sjednici
Hercegovina

Usvojen budžet grada Trebinja – Saša Borjan jedini iz redova opozicije prisustvovao sjednici

Na današnjem zasjedanju Skupštine grada Trebinja usvojen je prijedlog budžeta koji iznosi 27.887.000 konvertibilnih maraka. Iz redova opozicije, prisutan je bio sam Saša Borjan, odbornik Partije demokratskog progresa. On je i poveo žučnu raspravu na temu tzv. ”granta za medije”, nabavke sanitarnog vozila za Službu hitne medicinske pomoći, a kao problematične odluke naveo i stipendiranje studenata sa privatnih fakulteta, kao i sam odlazak Luke Petrovića na mjesto Generalnog direktora Elektroprivrede Srpske, što je uzrokovalo vanredne izbore za čije održavanje je planirano 50.000 KM. Odbornici vladajuće stranke odgovorili su da se sve radi po zakonu. Zanimljivo je i to da odbornici nisu izglasali amandmane koje je predložio Borjan a tiču se nabavke sanitetskog vozila, vozila za bubrežnebolesnike i novih uniformi radnicima Hitne pomoći. On je kritikovao lokalnu vlast i zbog, kako je rekao, ucjenjivačkog odnosa prema Rodoljubu Draškoviću.

Foto: Moja Hercegovina

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su danas budžet grada u iznosu od 27.887.000 konvertibilnih maraka, što je za 257.000 KM više u odnosu na nacrt budžeta. Prihodi čine nešto manje od 24 miliona KM, dok će na tekuće rashode biti utrošeno 20.837.050 KM. Za kapitalne investicije predviđeno je 5.454.000.

Saša Borjan, odbornik PDP-a jedini je iz opozicionog bloka prisustvovao današnjem zasjedanju. On je iznio niz zamjerki apostrofirajući da je budžet za 2019. godinu potrošačkog karaktera, u kojem nema naznaka za neke nove investicije i investitore u realnom sektoru. To će, kako on tvrdi, dovesti do još veće najezde Trebinjaca u susjedni Dubrovnik. Nije mu jasno šta podrazumijeva ”grant za medije” koji iznosi 40.000 KM. Tražio je objašnjenje da li će prelazak Luke Petrovića sa mjesta gradonačelnika Trebinja na mjesto Generalnog direktora ERS koštati Trebinjce 50.000 KM koliko je predviđeno za vanredne izbore. Napomenuo je da bi se umjesto te namjene, tih 50.000 KM mogle usmjeriti za nabavku novog vozila za Službu hitne medicinske pomoći. Izrazio je zabrinutost uslijed neuvrštavanja Bolnice i Doma zdravlja u plan kapitalnih investicija u 2019. godini.

”Takođe, na osnovu usvojenog budžeta, slutim da će se i u 2019. godini nastaviti sa trendom zapošljavanja kadrova SNSD-a i koalicionih partija bliskih vladajućoj stranci. To je jasno uzevši u obzir da su Javne ustanove značajno povećale rashode za bruto plate” – rekao je Borjan.

Foto: Moja Hercegovina

Kroz amandmane je predložio kupovinu novog sanitetskog vozila hitne pomoći, vozila za bubrežne bolesnike i novih uniformi radnicima Službe hitne pomoći. Skupštinska većina nije usvojila predložene amandmane vezane za spomenutu kupovinu.

Borjan je takođe izrazio bojazan da će Rodoljub Drašković uslijed odluka Gradske uprave koje su donesene jednostrano i to na Draškovićevu štetu, značajno smanjiti ulaganja u Trebinje, a zbog toga će ispaštati radnici u trebinjskoj i nevesinjskoj fabrici.

Odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić je nakon Borjanovog izlaganja upitao jedinog opozicionara na današnjoj sjednici da li je kupovina automobila marke Audi bila transparentna, a navedeni automobil kupljen je za potrebe bivšeg gradonačelnika Slavka Vučurevića.

Na Borjanove tvrdnje odgovorio je i aktuelni direktor Doma zdravlja, Vaso Mijanović, poslanik SNSD-a. On je naveo da Trebinje izdvaja najveći grant lokalno zdravstvo istakavši da se razmišlja o povećanju plata ali i o kupovini nove opreme. Mijanović je rekao da je očekivano da se u toku naredne godine kupe novo sanitetsko vozilo te vozilo za pacijente na dijalizi. Završio je svoje izlaganje tvrdnjom da je prethodna lokalna vlast na čelu sa Slavkom Vučurevićem napravila dug u iznosu od 1,4 miliona KM u Javnoj ustanovi Dom zdravlja.

Siniša Tarana, načelnik Odjeljenja za finansije je povećanje troškova ličnih primanja pravdao zapošljavanjem pripravnika.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja, Mirko Ćurić rekao je da pojavljivanje samo jednog opozicionog odbornika na značajnoj sjednici poput ove na kojoj se izglasava budžet govori dovoljno o ozbiljnosti opozicije u Trebinju.

“Vi dok ste bili na vlasti ste samo naručivali, tako i sanitetsko vozilo i zubnu stolicu, ali niste proveli nikakve procedure, pa smo mi 2017. kupili novo vozilo, a zubnu stolicu vratili jer su nam prijetili tužbom”, rekao je Ćurić.

Za kraj, bitno je navesti i to koje investicije su ušle u grant za kapitalna ulaganja.

Za izgradnju i opremanje atletskog kompleksa na gradskom stadionu Police, po odluci o faznom finansiranju, u 2019. godini  biće izdvojeno 470.000 КM, za izgradnju dvije nove ulice u novourbanizovanom dijelu Zasad polja planirano je po 400.000 КM, a za rekonstrukciju objekta na pijaci za potrebe zatvorene tržnice – 300.000 КM. Planirana je i izgradnja sistema za navodnjavanje u iznosu od 390.000 KM, dok je za završne radove izgradnje Vatrogasnog doma planirano 370.000 konvertibilnih maraka. Za lokalnu putnu infrastrukturu izdvojiće se 350.000 KM, a planira se i izgradnja nove saobraćajnice na lokaciji Sjeverni logor za koju će biti izdvojeno 300.000 KM. Nova javna rasvjeta koštaće 210.000 KM, a za nastavak popločavanja Starog grada planirano je 200.000 KM.

Igor Svrdlin

 

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link