Ustavni sud RS odlučio: Trebinjski Fond solidarnosti neustavan!

Odluka o osnivanju Fonda solidarnosti Grada Trebinja i Odluka o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost Grada Trebinja – neustavne su, odlučio je Ustavni sud Republike Srpske.

Foto: Moja Hercegovina

Ustavni sud je takođe donio i odluku broj U-25/17 kojom je utvrdio da Odluka o osnivanju Fonda solidarnosti Grada Trebinja i Odluka o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost Grada Trebinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Neustavnost navedenih odluka Ustavni sud je utvrdio temeljem toga što je Skupština Grada Trebinja njihovim donošenjem prekoračila svoje nadležnosti iz relevantnih odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, jer nije bila ovlašćena da ovim podzakonskim aktima formira predmetni fond, niti da uredi izvore njegovog finansiranja. S ozbirom na to da za propisivanje iz osporavanih odluka ne postoji pravni osnov u hijerarhijski višem zakonskom aktu, Ustavni sud je ocijenio da njima nisu mogla biti utvrđena prava i obaveze za građane i pravna lica. Isto tako, Ustavni sud je zaključio da je Skupština Grada Trebinja donošenjem osporenih normativnih akata postupila suprotno i Ustavom zajemčenim načelima vladavine prava i podjele vlasti” , navodi se u saopštenju za javnost sa 229. sjednice Ustavnog suda Republike Srpske, objavljenom danas na zvaničnom sajtu Ustavnog suda RS.

Gradska uprava je, čini se, u ozbiljnom problemu, jer Odluka Ustavnog suda RS je obavezujuća, što najvjerovatnije znači da će Grad Trebinje, do sada uplaćena sredstva morati vratiti svim privrednim subjektima, u sporotnom, uslijediće krivična odgovornost.

Podsjećamo, Fond solidarnosti u Trebinju je, na prijedlog gradonačelnika Luke Petrovića, osnovan krajem 2016. godine, a Odlukom je predviđeno da sva preduzeća sa područja Grada Trebinja, sa godišnjim prometom većim od 50.000 KM, u Fond uplaćuju 0,5 odsto od ukupnog prometa.

Prema izvještajima dostupnim o lokalnim medijima, od 1. januara do 31. decembra 2017. godine je po osnovu članarina prikupljeno oko 566.000 KM. Novac je, prema izvještajima nadležnih, trošen na pomoć primarno socijalnim kategorijama, majkama porodiljama, projekte samozapošljavanja, boračkim kategorijama, djeci, pripravnicima itd.

Trebinje je jedina lokalna zajednica koja ima ovu vrstu Fonda, koji obuhvata veliki broj naših sugrađana“, pohvalio se u februaru ove godine zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, naglasivši da je funkcionisanje Fonda u potpunosti transparentno.

Sa druge strane, trebinjska opozicija je u kontinuitetu upozoravala da osnivanje Fonda solidarnosti nije u skladu sa Ustavom, što je danas i zvanično potvrđeno, a do zaključenja ovog teksta od čelnih ljudi Gradske uprave nismo uspjeli dobiti odgovor – na koji način planiraju riješiti ovaj, izgleda veliki problem.

D. Sikimić

Autor