Početna  /  Trebinje: Uspješno uklonjena tromblonska mina iz korita Trebišnjice
Hercegovina Trebinje Vijesti

Trebinje: Uspješno uklonjena tromblonska mina iz korita Trebišnjice

TREBINJE – Tromblonska mina, koju su ronioci trebinjskog Ronilačkog kluba “Posejdon” pronašli juče u koritu Trebišnjice ispod Kamenog mosta, danas je uspješno uklonjena.

Trenutni tromblon uspješno uklonjen iz Trebišnjice (FOTO: Moja Hercegovina)
Trenutni tromblon uspješno uklonjen iz Trebišnjice (FOTO: Moja Hercegovina)

Akcija vađenja ovog minskog eksplozivnog sredstva trajala je 20 minuta, a osim ronilaca i A tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Trebinje, akciji je prisustvovala i ekipa Hitne pomoći, te trebinjske Civilne zaštite.

Prema riječima Dušana Medana, vođe A tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Trebinje, riječ je o trenutnom tromblonu iz prošlog rata.

– Ovaj tromblon je zaostao ili odbačen u vodi. Ekipa ronilaca ga je uspješno izvadila iz vode. Transport je bio bezbjedan. Mi smo ga preuzeli i nosimo ga na lokaciju za uništavanje – kazao je Medan.

Dušan Medan (FOTO: Moja Hercegovina)
Dušan Medan (FOTO: Moja Hercegovina)

On je istakao da rizik od aktiviranja prilikom uklanjanja minskih ekslozivnih sredstava uvijek postoji.

– Moglo je doći do njegovog aktiviranja, na svu sreću nije. Uglavnom, sad je u bezbjednim rukama i biće uspješno uništen – naglasio je Medan.

Podsjećamo, tromblon je nađen prilikom akcije čišćenje korita Trebišnjice od krupnog otpada koju svake godine sprovode ronioci trebinjskog Ronilačkog kluba “Posejdon”. Posebno je zabrinjavajuće to što je mina primijećena na dnu rijeke nedaleko od Kamenog mosta, gdje su samo prije nekoliko večeri održani tradicionalni skokovi.

ronioci_mojahercegovina
Ronioci u akciji uklanjanja mine (FOTO: Moja Hercegovina)

Stoga, iz ovog ronilačkog kluba apeluju na građene da minsko-eksplozivna sredstva, zaostala iz rata, ne bacaju u rijeku, već da ih predaju policiji ili Civilnoj zaštiti.

Jelena Denda

15 Shares
15 Shares
Copy link