Početna  /  Uprava “Trendteksa” obmanula javnost: Ipak pljušte novi otkazi
Hercegovina

Uprava “Trendteksa” obmanula javnost: Ipak pljušte novi otkazi

TREBINjE – Direktorka Trebinjskog “Trendteksa” Senka Starčević protekle sedmice slagala je javnost kada je obećala da u ovom preduzeću neće biti novih otkaza. Da obećanje nije ispunila svjedoči 42 danas otpuštenih radnika.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ispred preduzeća jutros su se ponovo okupile radnice, negodujući zbog otkaza koje Uprava “Trendteksa” dijeli.

Nesloga je zavladala i među radnicama koje u proteklog ponedjeljka stupile u štrajk, pa je za mašine, ipak, sjelo 35 radnica, koje su nastavile da rade već u utorak.

Kako su nam neke od radnica danas kazale, nove otkaze dobilo je 42 radnika, kojima nije produžen ugovor. Kako saznajemo od radnica, ostalima je rečeno da ukoliko ne nastave proizvodnju do kraja mjeseca, čeka ih ista sudbina.

Sa radnom knjižicom prvo na Zavod za zapošljavanje danas će Savka Buha kojoj je jutros saopšteno da više ne radi.

Savka Buha (Foto: Moja Hercegovina)
Savka Buha (Foto: Moja Hercegovina)

“Danas sam došla na posao i dobila radnu knjižicu. Bila sam na bolovanju od ponedjeljka. Oni su već podijelili knjižice nama koji smo zaposleni na određeno radno vrijeme, jer smo potpisivale ugovor svaki mjesec. Bila sam zatečena, ovo mi je nenormalno, nisu me ništa ni pitali. Došla sam jer su me pozvale koleginice”, priča Buha.

Uprava preduzeća očigledno ne podržava borbu za radnička prava, pa je na ulazna vrata zakačila spisak 39 radnika, zaposlenih na neodređeno vrijeme, koji su bojkotom rada, navodno, prekršili radne obaveze.

“Svim radnicima koji su stalno zaposleni izriče se posljednja mjera upozorenja sa najavom otkaza Ugovora o radu zbog povrede radnih obaveza, odnosno nepoštovanja radne discipline Zakona o radu RS. Opomena se izriče zbog neopravdanog napuštanja radnog mjesta 17. oktobra zbog solidarisanja sa kolegama koji su dobili otkaz. Dana 18, 19. i 20. su, takođe, neopravdano izostali sa posla…. Radnici se upozoravaju da će poslodavac otkazati Ugovor o radu bez ponovnog upozorenja iz člana 180. stav 1 Zakona o radu, ako radnik u narednom roku od šest mjeseci učini istu povredu radne obaveze/nepoštovanja radne discipline”, navodi se u saopštenju radnicama, u kom se Uprava poziva na Zakon o radu, koji ista s druge strane krši, o čemu smo već ranije pisali.

Među 39 radnica koje su dobile opomenu nalazi se i ime Gordane Runjevac.

Gordana Runjevac (Foto: Moja Hercegovina)
Gordana Runjevac (Foto: Moja Hercegovina)

“Pozvali su nas da radimo, ali mi smo se držali svoga, oni svoga. Nije bilo nikakve saradnje. Uprava preduzeća je naredila obezbjeđenju da sve radnike izbaci iz proizvodnje i samo su mogli ući oni koji su htjeli da rade. Ti koji su htjeli da rade morali su da se potpišu u portirnici. Ko se nije htio potpisati, taj nije mogao ući u firmu. Problem je 39 ljudi koji su zaposleni na neodređeno vrijeme. Tim ljudima je dala papir na oglasnu tablu. U proizvodnji ima 35 žena koje će da rade, ali one su nemoćne da rade, to je malo za proizvodnju”, navodi Runjevac.

Ona je najavila da će radnici sada tražiti pomoć pravne službe kako bi odredili naredne korake u borbi za bolje uslove rada.

Radnice koje imaju ugovor na neodređeno, njih 39, pominjale su kako je preduzeće navodno dobilo podsticaj sa biroa za njihovo zapošljvanje, ali tu informaciju su demantovali u trebinjskoj filijali Zavoda za zapošljavanje. U Zavodu tvrde da je postojala priča o podsticaju od 116 hiljada maraka za 29 radnica, ali da, zbog toga što preduzeće nije ispunilo garanciju, od toga nije bilo ništa.

Uprava preduzeća pred medije nije htjela ni danas, pa su preko radnika iz obezbjeđenja poručili kako se danas neće oglašavati.

Novinarima je i danas zabranjen ulazak u dvorište preduzeća.

Nikolija Bjelica

22 Shares
22 Shares
Copy link