Početna  /  Umro Oliver Dragojević
Hrvatska

Umro Oliver Dragojević

U Splitu je u 71. godini života umro Oliver Dragojević, legenda hrvatske, ali i regionalne muzičke scene.

Foto: faH

Oliver je umro jutros u 5 sati u splitskoj bolnici, godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća.

Vijest o smrti Slobodnoj Dalmaciji javila je Oliverova porodica.

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sina Dina i blizance Davora i Damira.

Oliver Dragojević bio je jedan od najpoznatijih pjevača ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Muzika ga je pratila kroz cijeli život, otkad je kao mali upisao glazbenu školu u Splitu, u kojem je i rođen 1947. godine. Naučio je svirati klavir, a potom i klarinet i gitaru. Još kao mali je uz pomoć usne harmonike zabavljao prvo djecu iz svoje ulice, a potom i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka.

Prvi put je nastupio 1961. godine na splitskom dječijem festivalu.

 Šest godina kasnije na nagovor Zdenka Runjića prvi put je nastupio na Splitskom festivalu s pjesmom Picaferaj.

Iako pjesma na tom festivalu nije prošla zapaženo od strane žirija, postala je jedan od njegovih omiljenih hitova među publikom. Nakon toga je godinama svirao po zapadnoevropskim klubovima, a 1974. je na Prokurativama osvojio nagradu publike za pjesmu Ča će mi Copacabana.

Potom je uspostavio saradnju sa Zdenkom Runjićem, da bi 1975. na Splitskom festivalu nastupio sa pjesmom Galeb i ja, koja je postala njegov zaštitni znak.

U muzičkoj karijeri koja je potrajala duže od 50 godina Oliver je dobio ogroman broj nagrada, kako muzičkih tako i državnih, a bio je omiljen na cijelom području bivše Jugoslavije.

Bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzičara koji su punili velike i poznate dvorane i u inostranstvu. Nastupao je tako u čuvenom njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyu.

Posljednji put je javno nastupio 15. oktobra 2017. u HNK Split na koncertu “Vjeruj u ljubav” koji je organizovala Županijska liga protiv raka.

64 Shares
64 Shares
Copy link