Početna  /  Umro Dušan Makavejev
Kultura Vijesti

Umro Dušan Makavejev

Proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, javio je Blic.

Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: “Parada” (1962), “Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993)…
Kao pristalica i veliki poznavalac djela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponovao u svoje filmove. Njegov film “Misterije organizma” (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.

Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medvjed u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda” koju dodjeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sjedištem u Parizu. U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim, kojom prilikom je dao posljednju izjavu za “Blic”.

Iza sebe je ostavio suprugu Bojanu. Kako nezvanično saznajemo, njena je želja da sahrana bude održana u krugu najbližih, daleko od očiju javnosti.

U sjećanje na ovog velikog umjetnika, prisjetimo se popularnog Maka kroz sjajan insert iz njegovog dokumentarnog filma ”Rupa u duši” iz 1994. godine, a glavni protagonisti inserta su Rambo Amadeus i sam autor.

0 Shares
0 Shares
Copy link