Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Umro Dušan Makavejev

  Podijeli:

  Proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, javio je Blic.

  Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

  Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: “Parada” (1962), “Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993)…
  Kao pristalica i veliki poznavalac djela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponovao u svoje filmove. Njegov film “Misterije organizma” (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.

  Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

  Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medvjed u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda” koju dodjeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sjedištem u Parizu. U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim, kojom prilikom je dao posljednju izjavu za “Blic”.

  Iza sebe je ostavio suprugu Bojanu. Kako nezvanično saznajemo, njena je želja da sahrana bude održana u krugu najbližih, daleko od očiju javnosti.

  U sjećanje na ovog velikog umjetnika, prisjetimo se popularnog Maka kroz sjajan insert iz njegovog dokumentarnog filma ”Rupa u duši” iz 1994. godine, a glavni protagonisti inserta su Rambo Amadeus i sam autor.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI