Početna  /  Udruženje novinara Republike Srpske: Sramno je što političari novinare nazivaju izdajnicima i fašistima i ismijavaju njihove plate
Republika Srpska

Udruženje novinara Republike Srpske: Sramno je što političari novinare nazivaju izdajnicima i fašistima i ismijavaju njihove plate

Udruženje novinara Republike Srpske objavilo je saopštenje povodom odnosa pojedinih političara prema novinarima i njihovom pozivu. Saopštenje prenosimo u cjelosti i bez izmjena.

Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje izjavu poslanika Saveza nezavisnih sodijaldemokrata u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sanje Vulić kojom je na ponižavajući način aludirala na niske plate medijskih radnika.

Gospođicu Vulić podsjećamo da je ovakva izjava i bahato ponašanje od izabranog predstavnika sramno u bilo kojem trenutku, za bilo koje zanimanje, a pogotovo u periodu krize u kojoj nemali broj naših kolega strahuje da će ostati i bez ovako mizerno plaćenog posla, bez kojeg političari kao ona ne bi mogli doći do birača.

Krajnje je nedopustivo, takođe, što predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uprkos negodovanju Udruženja novinara Republike Srpske i dalje Radio-televiziju BN naziva “izdajničkim medijem”. Nedvosmisleno osuđujemo i to što novinarski rad naše koleginice sa N1 televizije isti stavlja u kontekst političkog angažmana njenog najbližeg srodnika.

Ne možemo ni zamisliti težu uvredu za radnike Radio-televizije Republike Srpske i Alternativne televizije od riječi poslanika Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milana Tubina, da su ove medijske kuće, kako je pred kamerama rekao, fašističke. Niko nema pravo da se ovako odnosi prema novinarima bilo koje kuće, jer među prozvanima na ovaj način je velik broj potomaka žrtava Nezavisne Države Hrvatske i njenog ustaškog režima.

Od pomenutih političara očekujemo izvinjenje zbog ovih izjava, a od njihovih stranaka da osude riječi i postupke svojih kolega. Pozivamo ih da svojim djelovanjem u institucijama stvore ambijent za nesmetan rad i veće plate medijskih radnika u Republici Srpskoj.

Udruženje novinara Republike Srpske

2 Shares
Copy link
Powered by Social Snap