Početna  /  Učenici iz Kaća pobedili na programerskom takmičenju u Americi (Video)
Srbija

Učenici iz Kaća pobedili na programerskom takmičenju u Americi (Video)

Gojko Panić i Darko Birač, učenici sedmog razreda OŠ “Đura Jakšić” u Kaću, osvojili su prvo mesto na programerskom takmičenju u Americi.

mali_programeri
Njih dvojica su osmislili robota koji pomaže slepima, a sada se spremaju za odlazak na sajam inovacija u Ženevi.

Ideja im je prvi put sinula prošle godine, kada su sa nastavnicom informatike Jasminom Jerković bili na istom takmičenju, koje organizuje Asocijacija predavača kompjuterskih nauka.

“Tada su upoznali jednog slepog čoveka, i bili su fascinirani kako se on dobro snalazi i kako je ukopljen u društvo, uprkos tome što ne vidi. I zato su rešili da osmisle nešto što će pomoći takvim ljudima, i tako je nastao mali robot. Ipak, nije sve teklo lako, bilo je tu mnogo rada, truda i prepreka”, priča ponosna nastavnica.

Dvojica malih genijalaca su, uprkos tome što škola ima ograničena sredstva, rešili da naprave robota i da se prijave za takmičenje. Nazvali su se “Finč tim” i odgovorili na zadatak – od njih je traženo da naprave video u kojem će objasniti kako oni koriste savremene tehnologije. Njih dvojica u su u videu u trajanju od dva minuta pokazali kako njihov robot može da pomogne slabovidim ljudima, i ubrzo su stigle sjajne vesti.

Osvojili su prvo mesto.

“Mi smo svi još pod utiscima, ne možemo da verujemo koliko je ovo veliki uspeh. Ovo, ipak, nije prvi robot koji nam je stigao, jer su đaci pre dve godine osvojili treće mesto na istom takmičenju. Ipak, ovo je do sada nezabeležen uspeh i sada se radujemo jer smo dobili poziv od gospođice Silvije Trpkovske predstavnice WIPO-a iz Ženeve za sajam inovacija u ovom gradu, koji je jako cenjen”, ističe ponosna profesorka.

Mali beli robot, nalik mišu, zove se kao i njihov tim “Finč” i programiran je tako da može da opaža prepreke i zaobilazi ih, kao neka vrsta vodiča za slabovide. Pored toga, ovi mladi genijalci su osmislili i program pomoću kojeg robot može i da priča, a energiju crpi putem USB priključka.

“Meni mnogo znači, ali verujem da više znači onima koji ne mogu da vide. Bio sam vrlo iznenađen i srećan i znao sam da će nam to biti korak za novo programiranje. I želimo time da se bavimo i u budućnosti”, kaže Darko.

Ipak, u školi nemaju sjajne uslove, pa na svega tri računara dolazi 400 učenika. Zato njih dvojica rade na svojim laptopovima, a profesorka daje sve do sebe da im izađe u susret.

Autor: 24 sata

0 Shares
0 Shares
Copy link