Početna  /  Ubjedljiva pobjeda Mirka Ćurića – Borjan nije dao izjavu, u opozicionom izbornom štabu priznaju poraz i poručuju da nastavljaju borbu
Hercegovina

Ubjedljiva pobjeda Mirka Ćurića – Borjan nije dao izjavu, u opozicionom izbornom štabu priznaju poraz i poručuju da nastavljaju borbu

Mirko Ćurić, kandidat SNSD-a i koalicije okupljenje oko najveće političke partije u RS, ostvario je ubjedljivu pobjedu na prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja, a prema zvaničnim podacima Ćurić je osvojio 9728 glasova dok je za njegovog protivkandidata, doktora Sašu Borjana glasalo  4511 Trebinjaca. Procentualno, Ćurić je osvojio 68% glasova na prema 32%, koliko je osvojio Borjan. Podaci do kojih smo došli kažu da je bilo ukupno oko 200 nevažećih listića. U izbornom štabu Saveza nezavisnih socijal-demokrata je upriličeno slavlje uz neizostavni šampanjac dok je u opozicionom štabu vladala neprijatna tišina. Saša Borjan nije dao izjavu, a ispred izbornog štaba koalicije ”Trebinje zaslužuje bolje” oglasio se Nebojša Vukanović, koji je rekao da nema zamjerki za sve što se dešavalo danas, ali da borba neće stati, te da je ovaj izborni poraz samo prvo poluvrijeme, dok će se drugo odigrati u oktobru naredne godine, na redovnim lokalnim izborima.

U izbornom štabu SNSD-a je prštilo od pjesme i veselja, slavila se i slavi se još jedna izborna pobjeda. Uz pjesmu, šampanjac i skandiranje Mirku Ćuriću, novom gradonačelniku Trebinja, brojni funkcioneri i građani proslavili su očekivanu pobjedu njihovog kandidata. 

”Došli smo do podatka da je 70% u moju korist, na osnovu 100% prebrojanih glasova. Želim da se zahvalim svim građanima koji su glasali za mene, kao i medijskim kućama koji su pratili kampanju. Rođendan je svakako, ja sam obećao i čestitao rođendan protivkandidatu.” – rekao je Ćurić izazvavši erupciju oduševljenja.

Nakon otvaranja šampanjca i pobjedničke pjesme, Luka Petrović je iznio rođendansku tortu i čestitao 40. rođendan svom nasljedniku na mjestu gradonačelnika Trebinja. 

”Hajde svi na tortu, ali ugasite kamere, ne moraju svi gledati kako jedemo.” – rekao je Ćurić u šaljivom tonu, što je izazvalo novo skandiranje imena novog gradonačelnika grada na Trebišnjici.

S druge strane, mrtva tišina, ona neprijatna tišina koju prijatnijom čini čak i uzdah ili kašalj. Saša Borjan nije dao zvaničnu izjavu, a ispred opozicionog izbornog štaba oglasio se Nebojša Vukanović. On je iznio stav štaba, naglasivši da izborni rezultat nije sporan, naglasivši da su njihova očekivanja bila oko 40% glasova a da su, prema njihovim saznanjima, osvojili 35% glasova. Ovaj poraz nazvao je prvim poluvremenom, poručivši da borba neće prestati, te da će drugo poluvrijeme biti odigrano u oktobru sljedeće godine, kada će se održati redovni lokalni izbori.

”Zahvalio bih se svim građanima Trebinja koju su izašli na glasanje, posebno bih se zahvalio onima koji su imali dovoljno hrabrosti da glasaju za Sašu Borjana, ali otpočetka smo znali da su uslovi neravnopravni. Naš cilj je bio da imamo oko 40%, mi imamo 35%, doktor Borjan je osvojio oko 4.500 glasova, a to je rezultat koji je ostao gotovo isti, poredeći sa posljednjim izborima, a sa druge strane je primjetno je da veliki broj glasača SNSD-a, uprkos velikim pritiscima, nije izašao na glasanje. Nažalost, Trebinjci i Hercegovci još uvijek ljube lance ali borićemo se da se skinu okovi i lanci sa naroda. Ovo je prvo poluvrijeme, drugo poluvrijeme će biti naredne godine u oktobru i imamo godinu i po dana da se spremimo da oslobodimo Trebinje od terora i okupacije. Uslovi su bili neravnopravni, sve vladine institucije i resursi bili su korišćeni u korist Mika Ćurića, da je tri puta prekršena predizborna tišina, vršen je strašan pritisak, a i danas je veliki broj građana putem SMS poruka pozivan da glasa za SNSD. Ali, borićemo se da se za godinu i po dana stvari promijene. Ozbiljno ćemo se pripremiti. Ne znam da li će biti zvaničnih prigovora jer prigovora za izborni dan nema, to su više prigovori vezani za sve ono što se dešavalo proteklih dana. Znamo kako su HET i Elektroprivreda, Vlada Republike Srpske i sve ostale institucije se snažno stavile u službu SNSD-a, a mali broj medija je dao prostor doktoru Borjanu. Žao mi je što Trebinjci niu prepoznali, prije svega, jednog časnog i iskrenog intelektualca, već su podlegli pritisci. Na kraju krajeva, Mirko Ćurić je dobio značajni manji broj glasova u odnosu na broj glasova koji je SNSD osvojio u oktobru prošle godine.” – rekao je Vukanović.

Bila je ovo još jedna izborna noć koja nije donijela rezultatsku neizvjesnost, kolone automobila proslavljaju još jednu, reklo bi se, rutinsku pobjedu. Opozicija je ispucala još jedno poluvrijeme, ako se toliko izbornih poraza uopšte više može nazvati poluvremenom.

Igor Svrdlin

65 Shares
65 Shares
Copy link