Početna  /  U vremenu kada smo gotovo svi u duševnoj nevolji, Udruženje ''Sonata'' nema adekvatne uslove za rad (VIDEO)
Trebinje Video

U vremenu kada smo gotovo svi u duševnoj nevolji, Udruženje ”Sonata” nema adekvatne uslove za rad (VIDEO)

Udruženje ”Sonata” osnovano je 2000. godine u Trebinju. Misija ovog udruženja je pružanje pomoći i podrške osobama narušenog duševnog zdravlja. Među ciljevima je i pomoć u ostvarivanju odgovarajuće zdravstvene, pravne i socijalne zaštite. Udruženje je osnovano na inicijativu Miholjke Janković, dugogodišnjeg medicinskog radnika, koja danas obavlja funkciju predsjednika udruženja. Danas je ovo udruženje, na pragu 20. rođendana suočeno sa brojnim problemima koji u velikoj mjeri otežavaju normalno funkcionisanje.

Udruženje ”Sonata” nema finansijsku pomoć institucija, sem sporadičnih donacija koje nisu dovoljne za potrebe ovog udruženja. Sonatini korisnici u nedostatku grijanja nisu u mogućnosti da zajedničko vrijeme provode u dugim zimskim danima. Posjetili smo Udruženje ”Sonata” i o aktivnostima i ciljevima razgovarali sa Miholjkom Janković, a svoja iskustva iz ”Sonate” podijelili su i Nataša Stanić i Rajka Selimović, korisnici ovog centra. U video prilogu pogledajte kako oni provode zajedničko vrijeme i sa kakvim problemima se suočavaju.

Postojanje jednog ovakvog udruženja je od velikog značaja. Upravo zbog toga brine izostanak prepoznavanja potrebe postojanja ”Sonate” i izostanak adekvatne pomoći. Ostaje nada da će problemi sa kojima su susreću osoblje i korisnici udruženja biti prepoznati i otklonjeni kako bi se jubilarna dvadeseta godina postojanja obilježila u adekvatnim uslovima. Važno je da ”Sonata” opstane tim prije što smo u današnjem, stresom okupanom vremenu, manje više svi u duševnoj nevolji.

Igor Svrdlin

44 Shares
44 Shares
Copy link