U Trebinju održana radionica Omladinske novinske asocijacije

U Trebinju je sinoć, u Američkom kutku koji se nalazi u Narodnoj biblioteci, održana radionica ”Putokazi novinarstva”. Tema radionice koju je organizovala Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini bila je reportaža i montaža. Uvodnu riječ kojom je predstavljen rad asocijacije održala je Katarina Milović, članica upravnog odbora. Nakon toga, riječ je dobio Nebojša Kolak, dugogodišnji TV novinar, profilisan i kroz rad na reportaži, kojem je pripala obaveza da bude trener na ovoj radionici.

Kolak je govorio o tome šta je sve potrebno za dobru reportažu, te koliko je zapravo priprema reportaže, prije samog izlaska na teren ključna u cijeloj priči. Bilo je govora o tajmingu reportaže, koja ne bi trebala trajati preko sat vremena, a značajan je i omjer snimljenog i montiranog materijala, koji bi, u idealnim uslovima trebao iznositi 6:1, što znači da na 6 minuta materijala dolazi minut reportaže. Navedeno je da je ključ dobre reportaže u dobroj priči i slici, dobroj pripremi te dobrim sagovornicima. Naravno, često se u pripremi i realizaciji reportaže ne može znati kakva situacija je na samom terenu, pa je za reportažu neophodno i iskustvo neophodno za rad na terenu. Kolak je takođe potencirao saradnju na relaciji novinar – kamerman kao jednu od bitnijih stvari za kvalitetnu TV reportažu. Kadar, muzika, IT zvuci (zvuci zabilježeni na samom snimanju), uz već navedene činioce dobre reportaže grade ambijent i atmosferu jedne autentične reportaže. Reportaža zbog svih specifičnosti predstavlja najveći izazov za svakog novinara. Trener radionice i učesnici su se usaglasili da bi se izlaskom na teren i snimanjem kratke reportaže stekao bolji uvid u to šta je reportaža i koji su njeni osnovni elementi.

Omladinska novinska asocijacija nastavlja sa svojim radom, a Putokaz novinarstva će put do kvalitetnog i odgovornog nivinarstva pokazati u Sarajevu, gdje će se 24.3. održati još jedna radionica u organizaciji asocijacije mladih novinara Bosne i Hercegovine.

Igor Svrdlin

Autor