Početna  /  U Trebinju održan sastanak ministra Šeranića i načelnika opština istočne Hercegovine – Mogućnost vraćanja karantina u ovoj regiji
Hercegovina Izdvajamo

U Trebinju održan sastanak ministra Šeranića i načelnika opština istočne Hercegovine – Mogućnost vraćanja karantina u ovoj regiji

Nakon jutrošnje posjete Elektroprivredi Srpske u Trebinju, na kojoj je prisustvovao primopredaji respiratora koji su donirani od strane ERS u sklopu akcije ”Respirator za Srpsku”, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, prisustvovao je sastanku gradonačelnika i načelnika istočnohercegovačke regije. Sastanku su prisustvovali i direktori zdravstvenih ustanova iz istočne Hercegovine. Za sada nije dogovorena nikakva konkretna pomoć za Ljubinje i Bileću, najugroženije opštine istočne Hercegovine, osim što je rečeno da će se opštini Ljubinje obezbijediti pomoć u ljekarskom osoblju. Navedeno je i da će se, ukoliko struka predloži, u istočnohercegovačku regiju vratiti karantini kao preventivne mjere, a da će, u skladu sa situacijom, i ostale mjere biti pooštrene.

Nakon sastanka načelnika istočnohercegovačkih opština i direktora zdravstvenih ustanova ove regije sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Alenom Šeranićem, koji je održan u skupštinskoj sali Grada Trebinja, medijima su se obratili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ministar Šeranić i Radmil Marić, direktor Bolnice Foča.

”Veliku zahvalnost izražavam ministru Šeraniću koji je došao da obiđe Trebinje i Hercegovinu, takođe i velika zahvalnost načelnicima svih opština koji su prisustvovali današnjem sastanku, kao i direktorima i predstavnicima bolnica. Razgovarali smo o temi epidemije korone koja je prisutna, da vidimo šta je to što smo radili u prethodnom periodu, šta je dobro, što bi trebali da nastavimo, a isto tako šta možda nije bilo dobro, da bi u narednom periodu to trebali promijeniti. Ono što je zaključak današnjeg sastanka je da je situacija praćena u najboljem mogućem vidu, konkretno na teritoriji istočne Hercegovine, zahvaljujući u najvećoj mjeri odlukama republičkog Štaba za vanredne situacije, ali svjesni smo i toga da lokalni štabovi mogu donositi i drugačije mjere. U narednom periodu ćemo pratiti situaciju i donositi odluku da li da donosimo odluke za cijelu regiju, ukoliko bude procijenjeno da se trebaju donijeti jedinstvene regionalne mjere prevencije. Kako te opštine imaju dodirne tačke, smatramo da bi bilo dobro te mjere donijeti na regionalnom nivou. Situacija u našoj regiji se promijenila u posljednjih 5-6 dana, najviše zbog velikog broja zaraženih koji su zaposleni u fabrici u Stocu, a to su stanovnici Ljubinja, Berkovića i Bileće, ali i u Trebinju je prisutan sve veći broj turista, smatramo da priliv turista ne treba zaustaviti po svaku cijenu, ali čekamo struku da nam da uputstva. Cilj nam je da, koliko je to moguće, zadržimo privredu i oblast turizma, znamo da već duži period svi imamo probleme kada je punjenje budžeta u pitanju, dobili smo uputstva sa republičkog nivoa, sa lokalnog nivoa, od epidemiologa, ako se u narednom periodu budemo pridržavali tih uputstava, možemo u narednom periodu očekivati bar dio tih prihoda od privrede i turizma ali i dalje nam je prioritet zdravlje ljudi.” – rekao je Ćurić.

Ćurić je dodao da je, ukoliko situacija to bude zahtjevala, može doći do restriktivnih mjera, kako u Trebinju, tako i u cijeloj istočnoj Hercegovini.

”Jednostavno, čekamo struku da kaže kakvo je trenutno stanje, šta je to što bi trebali da radimo, naš cilj je da privreda živi i da turizam živi, ali ako mi ne možemo da ispoštujemo mjere koje smo dobili od struke, onda nema šta da razmišljamo, nego moramo da uvodimo restriktivnije mjere i da sačuvamo zdravlje ljudi.” – rekao je gradonačelnik Trebinja.

Nakon Mirka Ćurića, obratio se ministar Šeranić, koji je naveo da je sa predstavnicima lokalnih zajednica istočne Hercegovine imao dobar sastanak.

”Imali smo vrlo dobar sastanak ovdje sa predstavnicima opština istočne Hercegovine i sa direktorima tri bolnice. Svakako ono o čemu smo razgovarali je povećan broj zaraženih lica, prvenstveno u Ljubinju i Bileći, ali i vezano za Berkoviće. Nekoliko stvari koje mislimd a su vrlo važne, istaknuto je da je potrebno i dalje da se radi sa stanovništvom u cilju prevencije virusa, važno je naglašavati na koji način se treba ponašati u samoizolaciji, koja su zaduženja zdravstvenog inspektora, komunalnog policajca, odnosno samog Doma zdravlja. To je nešto što se očekuje od lokalnih medija da pomognu kroz angažovanje stručnih kolega koje će stanovništvu ove regije preporučivati i dati jasno uputstvo kako i na koji način da se ponaša. S druge strane, razgovarali smo o tome da se pomogne Domu zdravlja u Ljubinju, s obzirom da je osoblje koje trenutno radi tamo na izmaku snaga, pa smo razgovarali da se ljekarski radnici iz drugih opština regije pomognu kolegama u Ljubinju, kako bi se pritisak koji je trenutno najveći u ovoj opštini na neki način razriješio. Razgovarali smo i sa direktorom nevesinjske bolnice o tome kako i šta se treba obezbijediti kako bi se formirala Covid bolnica za ovu regiju, jer sada već vidimo da postoji potreba za tim. Želim da naglasim da ovo nije virus koji mi čekamo da prođe, sa građanima Trebinja sam imao priliku da razgovaram, najčešće pitanje je ”hoće li ovo proći?”, hoće – ali ako me pitate kada, to vam svakako ne mogu reći. S obzirom da je svima dojadilo i da svi jedva čekamo da se vratimo načinu života prije 1. marta, moraćemo da poštujemo mjere prevencije i naviknemo se na novu životnu rutinu.” – rekao je Šeranić.

Na pitanje o uvođenju restriktivnijih mjera na lokalnim nivoima i mogućnošću ponovnog uvođenja karantina, Šeranić kaže da je razmatrana ta mogućnost i da je to svakako jedna od opcija.

”Upravo je razmatrana takva mogućnost, to je bila jedna od opcija. Što se tiče ukidanja karantina, sada je svuda ista praksa, a to je da se lica bez simptoma šalju u samoizolaciju, odnosno kućnu izolaciju i da tamo borave sa svojim porodicama. Postoje jasna uputstva kako se lica ponašaju u tim situacijama i to je ono što ćemo tražiti, da se stanovnici istočne Hercegovine obavijeste o svemu tome. U slučaju da lice ne može ili nema uslove za samoizolaciju, tu su lokalni krizni štabovi, odnosno cijela regija istočna Hercegovina, trebalo bi da se aktivira neki objekat koji bi podrazumijevao takvu vrstu nadzora. To bi trebala biti jedna zajednička aktivnost, jedna zajednička odluka u svemu tome i ona će svakako imati podršku republičkog štaba.” – rekao je ministar Šeranić.

Upitan o testiranju građana Ljubinja, koji masovno traže da budu testirani, ali do toga ne dolazi, u nedostatku testova u ovoj opštini, ministar zdravlja i socijalne zaštite kaže da se testiraju oni pacijenti za koje se procijeni da treba da se testiraju, što je i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

”Što se tiče preporuke o testiranju koja je došla iz Instituta za javno zdravstvo, radi se o definiciji na osnovu koje vi procjenjujete da li ćete nekog da testirate ili ne. Svako ko ima simptom koji ukazuje na oboljenje, znači respiratorne simptome, taj se testira. Svi oni koji su primarni kontakti visokog rizika, oni odlaze u kućnu izolaciju i njihovo zdravstveno stanje se prati putem timova porodične medicine, osim u slučajevima ukoliko su kontakti zaposleni u domovima za stara lica, zdravstvenim ustanovama, kazneno-popravnim zavodima, koje predstavljaju institucije visokog rizika, tada je obavezno testiranje tih lica kako bi se spriječila potencijalna a neželjena epidemija u tim isntitucijama. Dakle, ukoliko vam je nadležni ljekar rekao da treba oda odete kući, treba da poštujete tu mjeru, ukoliko dobijete simptome, svakako ćete biti testirani.” – rekao je Šeranić, ne odgovorivši direktno na stanje sa testovima u Ljubinju.

Stanje u istočnoj Hercegovini je u velikoj mjeri alarmantno, posebno u opštini Ljubinje, a potom i u opštinama Bileća i Berkovići. Na današnjem sastanku nije dogovorena konkretna pomoć za ove opštine, pa nije pogrešna konstatacija koja se u posljednje vrijeme često može čuti, a to je da su ističnohercegovačke opštine u velikoj mjeri prepuštene samim sebi.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap