Početna  /  Alen Šeranić u posjeti Trebinju: U sezoni oktobar-april očekuje se porast broja pacijenata koji će imati potrebu za respiratorima
Hercegovina Izdvajamo

Alen Šeranić u posjeti Trebinju: U sezoni oktobar-april očekuje se porast broja pacijenata koji će imati potrebu za respiratorima

Danas je u Elektroprivredi Republike Srpske izvršena primopredaja deset respiratora koje je, u sklopu akcije ”Respirator za Srpsku” donirala Elektroprivreda Republike Srpske.  Ukupna vrijesdnost ove donacije iznosi 461.000 konvertibilnih maraka. U okviru akcije ”Respirator za Srpsku” planirano je da ukupno 6 respiratora bude donirano bolnici u Trebinju. Primopredaji je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Alen Šeranić. On je izrazio zahvalnost ERS-u, kao i ostalim društveno-odgovornim kompanijama te naveo da je ovo samo nastavak aktivnosti vezanih za nabavku medicinske opreme i priprema za sezonu oktobar-april kada se, kako je rekao, očekuje porast lica koji će imati potrebu za liječenje respiratorom.

Ispred Elektroprivrede Republike Srpske jutros oko 10 časova izvršena je primopredaja deset respiratora (po jedan klinički respirator za svaku bolnicu u RS) koje je donirala Elektroprivreda Republike Srpske. Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske rekao je da je zdravlje prioritet iskoristivši priliku da se zahvali zdravstvenim radnicima koji ulažu velike napore u borbi protiv korona virusa.

”Prije svega, želim da se zahvalim ministru u Vladi Republike Srpske, Alenu Šeraniću, koji je došao na ovaj događaj isporuke kliničkih respiratora svim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske. Elektroprivreda Republike Srpske je odlučila da izdvoji sredstva u visino od 461.000 KM, koliko je koštala nabavka ovih respiratora. Zahvalni smo i gospodinu Slavenu Ristiću, koji je započeo akciju da se u Republici Srpskoj nabavljaju respiratori, zatim Crvenom krstu iz Bijeljine. Sreća pa u zdravstvenom sistemu Republike Srpske nije nedostajalo respiratora, a ovo će sigurno dodatno značiti. Svjesni smo da je zdravlje prioritet broj jedan, svjesni smo da ni današnja situacija nije nimalo sjajna, da su zdravstveni radnici veoma opterećeni, pod velikim pritiskom i da izdržavaju ovo ponovno širenje korona virusa i mi izražavamo veliku zahvalnost svim zdravstvenim radnicima Republike Srpske.” – rekao je Petrović.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, rekao je da Vlada RS i sve društveno-odgovorne kompanije daju sve od sebe kako bi se pripremili za nastavak borbe protiv korona virusa i sezonu između oktobra i aprila naredne godine, kada se, kako je naveo ministar, očekuje porast broja pacijenata koji će imati potrebu za respiratorom.

”Meni je danas zadovoljstvo što imam priliku da sa generalnim direktorom Elektroprivrede Republike Srpske prisustvujem ovom događaju koji je veoma važan, donaciji deset kliničkih respiratora svakoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske. Svakako se zahvaljujem Elektroprivredi Republike Srpske kao jednoj odgovornoj kompaniji koja je uzela učešće u ovoj akciji kao i svim društveno-odgovornim kompanijama koje su pomogle da dođemo do značajne medicinske opreme. Ovo samo predstavlja nastavak naših daljih aktivnosti u smislu jačanja kapaciteta kada je u pitanju oprema a svakako ćemo se pripremati za sezonu oktobar-april naredne godine kada se očekuje porast lica koja će imati potrebu za respiratorima s obzirom da ćemo vjerovatno imati udružena djelovanja virusa gripe, influence  i korona virusa. Ono što hoću reći, a to su i posljednji dani pokazali, je koliko se ovaj virus širi, a imali smo priliku da vidimo da ono što nije naučno utemeljeno, da će ljeto pomoći da se smanji broj zaraženih, nije se dogodilo. Tako da svaki dan i svaki period može doći do porasta broja pacijenata, kao što imamo ovdje u istočnoj Hercegovini, širenjem virusa u jednoj firmi ovdje, na području same Hercegovine, uslovio je porastom broja zaraženih u Ljubinju i Bileći, kapaciteti u bolnici u Trebinju bili su popunjeni pa smo reorganizacijom pacijente upućivali prema bolnici u Foči. Danas ćemo, u posjeti Trebinju, imati priliku da razgovaramo sa načelnicima opština istočne Hercegovine i direktorima bolnica o drugim stvarima, nadam se da će posjeta uroditi plodom i da ćemo neke stvari danas zaključiti i realizovati u narednom periodu.” – rekao je Šeranić.

Prisutnima se u ime Crvenog krsta Republike Srpske i organizatora akcije ”Respirator za Srpsku” obratio i Aleksandar Savić. On je rekao da današnjom primopredajom završava akcija ”Respirator za Srpsku” u kojoj je ukupno donirano 50 respiratora.

”Sa današnjim danom mi završavamo akciju ”Respirator za Srpsku” gdje je kupljeno ukupno 50 respiratora. ERS je kupila, odnosno donirala novac za 10 respiratora, za svaku bolnicu u Republici Srpskoj po jedan. Mi smo danas ovdje da završimo akciju i doniramo za trebinjsku bolnicu još pet respiratora, pet respiratora za bolnicu u Istočnom Sarajevu i jedan respirator za bolnicu u Foči. Dakle, danas mi završavamo akciju, neki dan smo završili Banjaluku, Gradišku, Prijedor, prije toga smo bili u Doboju, Zvorniku i Bijeljini i ostalo nam je još ovdje. Zahvaljujem se u ime svih građana ERS, zahvaljujem se ministru i njegovom kabinetu koji nam je bio od značajne pomoći u stručnoj podršci.” – naveo je Savić.

Ministar Šeranić će se sastati sa predstavnicima svih opština istočne Hercegovine, kao i direktorima zdravstvenih ustanova, a nakon toga je planirana primopredaja respiratora trebinjskoj bolnici od šefa delegacije EU u BiH Johan Satler. Nakon primopredaje planirane su izjave za novinare.

Igor Svrdlin

7 Shares
7 Shares
Copy link