Početna  /  U Trebinju obilježen Međunarodni dan tolerancije
Hercegovina Trebinje

U Trebinju obilježen Međunarodni dan tolerancije

Koalicije za borbu protiv mržnje iz Stoca, Čapljine, Prozor-Rame, Konjica, Mostara, Nevesinja, Bileće i Trebinja, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, danas su u Trebinju obilježile Međunarodni dan tolerancije, a na konferenciji za medije koja je održana u 9 časova u hotelu ‘’Leotar’’ svoj rad predstavila su udruženja koja su se, između ostalog, bavila i tolerancijom te borbom protiv predrasuda i mržnje. Prezentovani su i akcioni planovi za prevenciju incidenata motivisanih predrasudama. Međunarodni dan tolerancije obilježava se od 1996. godine na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije. To je dan koji podsjeća i opominje da je tolerancija put za bolje sutra, a posebno je naglašena potreba za uvažavanjem tuđeg mišljenja, osjećanja i posebno uvjerenja.  Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu sa Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. To je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Danas, nažalost, postoje brojni primjeri širom svijeta koji dokazuju/pokazuju da je čovjeanstvo sve manje tolerantno prema drugačijem shvatanju, mišljenju, političkom, seksualnom, vjerskom i bilo kojem uvjerenju. Zato je važno govoriti o toleranciji, edukovati, pogotovo mlade, pa i starije, kako bi se konačno počelo živjeti u otvorenijem društvu, a toga širom svijeta u velikoj mjeri nedostaje. Na našim prostorima to je još više vidljivo, pa i prisutno jer nesrećni događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka i dalje uzimaju danak pa razne podjele umjesto da se prevazilaze, one se još više produbljuju.

U Trebinju je danas, u konferencijskoj sali hotela ”Leotar” obilježen Međunarodni dan tolerancije a učešće su uzeli predstavnici brojnih organizacija i lokalne zajednice. Priređena je i konferencija za novinare na kojoj su se obratili predstavnici koalicija za borbu protiv mržnje iz Stoca, Čapljine, Prozor-Rame, Konjica, Mostara, Nevesinja, Bileće i Trebinja. Oni su predstavili svoje aktivnosti u oblasti borbe protiv predrasuda i mržnje i izrade akcionih planova za prevenciju incidenata motivisanih predrasudama. Bilo je riječi i o govoru mržnje i negativnom diskursu koji je sve prisutniji na društvenim mrežama. Prisutne je u ime OSCE-a u Trebinju pozdravio Dragan Rajić.

”Tolerancija je najveći rezultat obrazovanja”, kako reče američka spisateljica Helen Keler, stoga je jako važno učiti biti tolerantan, jer ”kad svi misle isto, znači da niko ne misli dovoljno”, što je citat francuskog fizičara Gabrijela Lipmana. Prepoznati onaj bolji dio sebe i pomoći mu da ispliva na površinu je misija koju bi svaki čovjek morao staviti sebi kao osnovni zadatak. Kada govorimo o toleranciji, današnji čovjek je sve tolerantniji na sve one stvari na koje ne bi smio biti tolerantan, pa ćutke toleriše silne namete koji su mu bačeni na pleća, a istovremeno rastu mržnja i predrasude upravo zbog retorike onih koji običnom, malom čovjeku, natovariše na leđa sve te pošasti kojima je čovječanstvo okruženo. Valjda po onoj staroj (ne)dobroj jači tlači, a čovjek nikako da shvati da je jak upravo onoliko koliko je spreman biti tolerantan prema drugačijem mišljenju, drugoj vjeri, ubjeđenju i ostalim razlikama a netolerantan prema svim tim ljudima i njihovim postupcima koji uporno potenciraju mržnju održavajući njome narod poslušnim i obezljuđenim.

Igor Svrdlin

26 Shares
26 Shares
Copy link