Početna  /  U Srpskoj novih 14 zaraženih, ukupno 59 slučajeva u RS
Republika Srpska

U Srpskoj novih 14 zaraženih, ukupno 59 slučajeva u RS

U Republici Srpskoj registrovano je još 14 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Riječ je o osam muškaraca i pet žena.

– Iz Banjaluke je 11 osoba, a po jedna iz Dervente, Čelinca i Gradiške – rekao je Šeranić.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na novi virus korona.

Istakao je da je 12 osoba vezano za treći klaster iz Banjaluke.

– To je žarište koje se još širi. Sve ih pratimo i pokušavamo preuzeti kontrolu. Pored trećeg klastera, još jedna je dobila virus od člana porodice, a jedna je doputovala iz Austrije – rekao je Šeranić.

Naveo je da je mali broj onih koji dolaze iz inostranstva, a zaraženi su, što znači da se dobro prati kontrola na granici.

– Molim građane da ne pravimo vještačku nestašicu lijekova, za sada je tržište lijekova stabilno. Moguća je pojedinačna i trenutna nestašica nekog lijeka, ali kontinuitet nabavke je dobar i trudićemo se da i dalje bude tako – dodao je ministar.

Naglasio je da je važna i preventivna zaštita ljudi koji rade u apotekama i da je potrebno da apoteke budu u stanju u kojem su i sada.

– Što se tiče testiranja, u toku je nabavka još jednog aparata i želimo da unaprijedimo kapacitete laboratorija u Banjaluci, ali i u Bijeljini i Foči. To bi bila mreža, koja bi pokrila cijelu Republiku Srsku – izjavio je Šeranić.

Izvor: RTRS

3 Shares
3 Shares
Copy link