Početna  /  U Srbiji se od 4. maja otvaraju kafići, 8. maja tržni centri i gradski prevoz, a od 11. maja vrtići
Srbija

U Srbiji se od 4. maja otvaraju kafići, 8. maja tržni centri i gradski prevoz, a od 11. maja vrtići

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Od 4. maja počinju u Srbiji da rade kafići i restorani, od 8. maja tržni centri i gradski prevoz, a od 11. maja vrtići i produženi boravci u školama, saopšteno je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem rastojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja.

„Od danas se treninzi na otvorenom dozvoljavaju sa korišćenjem svih preporuka, što podrazumjeva sve sportove na otvorenom i treninge“, objasnio je Tiodorović.

Dodao je da se od 4. maja omogućava gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, sa tim da se ne uključuje klimatizacija u autobusima. Od 4. maja željeznički i drumski međugradski saobraćaj mogu da se odvijaju uz striktno pridržavanje mjera zaštite.

Istog dana, kako je naveo, mogu da počne sa radom restorani i kafići, a 8. maja i tržni centri.

„Od 11. maja, zbog potreba da privreda krene da radi, počeće da rade vrtići i produženi boravak u školama za roditelje koji moraju da rade i nemaju kome da ostave djecu na čuvanje. Bilo bi dobro da poslodavci razumiju potrebe i da neko od dva roditelja ostane sa djetetom. Ne moraju svi vrtići da rade i sva djeca da dođu. Sad je procjena da će se otvoriti oko trećina vrtića“, objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog je rekao i da od 18. maja kreće avioprevoz prema preporukama svih svjetskih i zdravstvenih organizacija.

On je, međutim, naglasio da se mjere vrlo brzo mogu vratiti na staro ukoliko se svi ne budu ponašali u skladu sa preporukama, a kao primjer nepoštovanja, dodao je, mogao se vidjeti već danas na ulicama.

U posljednja 24 sata u Srbiji je registrovano 222 nova slučaja oboljevanja od korona virusa, ali i još šest smrtnih slučajeva. Od početka epidemije u Srbiji je zabilježeno 8.497 oboljelih i 168 preminulih.

Izvor: Danas

16 Shares
16 Shares
Copy link