Početna  /  U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa
Srbija

U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cijeele zemlje, saopštio je predsjednik Republike Aleksandar Vučić. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a to je upravo u ovom trenutku, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina, od sutra je obustavljena nastava u školama i fakultetima, a i vrtići neće raditi. Srbija je nabavila pet miliona maski od Kine, a u postupku je i nabavka respiratora iz te zemlje.

“Od ovog trenutku imamo vanredno stanje”, kazao je Vučić i najavio sednicu Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Danas je najgori dan za Evropu posle Drugog svetskog rata, istakao je Vučić, podsetivši da je 368 osoba umrlo u Italiji, i gotovo 200 u Španiji, a da se broj umrlih povećava u svim drugim zemljama.

“U Srbiji imamo danas još dva zaražena lica, ukupno 48. Nemamo smrtnih slučajeva, ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze, da ćemo se sa tim suočiti, i nadamo se da ćemo moći da obezbijedimo rast takvih slučajeva aritmetičkom, a ne geometrijskom progresijom kao u Italiji, Španiji…”, naveo je Vučić.

Da bismo to uspjeli, dodao je Vučić, biće preduzete najteže mjere.

“Ovo će za nas biti svakako najteža bitka, ovo je bitka za naše stare i za naše bolesne, oni su meta ovog žestokog napada (…) Lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama”, poručio je Vučić najavljujući da će se u naredna tri dana provjeravati koliko se ta mjera poštuje.

“Ako budemo morali u roku od 72 sata – ako kršenja bude više od 0,1 ili 0,2 odsto – biće donijeta obavezujuća odluka da sva (stara) lica ostanu u svojim kućama i svojim dvorištima ako su u seoskom području”, najavio je Vučić.

“Molim ih kao Boga, ovo radimo zbog njih. Neće stradati naša djeca, stradaće naši roditelji. Zato ih molim da ne izlaze iz kuće. Moilim vas, dragi penzioneri, kao Boga, sve ovo što radimo samo zbog vas, samo ostanite u svojim kućama, ne idite nigdje. Organizovaćemo pomoć za donošenje onima koji su sami”, poručio je predsjednik Srbije.

Od sutra nema škole, nema vrtića, fakulteta, treninga, sporta, teretana, najavio je Vučić.

“Nećemo vjerovatno otvarati škole do kraja godine i tu je gospodin Kon bio u pravu”, rekao je i zamolio da djecu niko ne vodi kod svojih roditelja.

Brašna imamo za 12 mjeseci, rekao je Vučić, dodajući da će Srbija narodima oko nas morati da pomaže s brašnom. Dodao je da Srbija nema problema ni s uljem, ni s pirinčem.

Rekao je da je danas uputio pismo predsjedniku Kine, koga je nazvao bratom i prijateljom ove zemlje, “garantujući mu čelično prijateljstvo”. Naveo je da je tražio “sve od Kine”. “Tražili smo čak i ljekare”, istakao je.

Rekao je da vjeruje u kinesku pomoć i da je jedina zemlja koja može Srbiji pomoći – Kina.

U postupku smo nabavke respiratora od Kine, naveo je. “Avansno smo platili na crno, polucrno, dodatne respiratore, neću da kažem ni odakle, pa me streljajte kad se sve ovo završi. Evo u srijedu će stići ti respiratori”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je kupljeno 5 miliona maski od Kine, kako bi se moglo premostiti nareednih 10 dana, a maske će, kako je rekao, stići za neki dan, te da će Srbija poslati avion za to.

Najavio je da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih.

Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora odmah, rekao je, govoreći da je tako po zakonu, koji nije nov.

“Biće svih ograničenja, ne možemo srpskim državljanima da zabranjujemo, svi koji uđu iz bilo kojih zemalja svijeta ići će 14 dana u karantin, oni koji dolaze iz žarišta biće 28 dana u karantinu, bez obzira da li imaju simptome. Ovo radimo da bismo spasili našu zemlju”, rekao je Vučić.

Poručio je strancima da ne dolaze u Srbiju “sem Kinezima koje zovemo po pomoć”.

“Naše ljude molim da ne dolaze više, ako dolaze čeka ih karantin. Sve što nam je stiglo, stiglo je od Milana i okoline… Ljudi, moim vas imajte obzira prema svom narodu”, dodao je.

Pozivam cjelokupan narod, sve one koji žive u Srbiji, da budu disciplinovani i da sačuvamo našu Srbiju, da se disciplinom borimo za našu budućnost, naveo je.

Izvor: N1

46 Shares
46 Shares
Copy link