Početna  /  U organizaciji ”Sunčane kapije” održana prezentacija filmskog magazina ”Camera Lucida”
Hercegovina Trebinje

U organizaciji ”Sunčane kapije” održana prezentacija filmskog magazina ”Camera Lucida”

Trebinjsko udruženje ”Sunčana kapija” koje se nedavno predstavilo pozorišnim festivalom malih formi, ”Kao festivalom”, je večeras pripremilo još jednu poslasticu za sve ljubitelje umjetnosti. Iako ih nije bilo previše (ljubitelja umjetnosti), vođen je više nego kvalitetan razgovor na temu filma i filmske kritike, a povodom prezentacije prvog crnogorskog filmskog magazina ”Camera Lucida”. Magazin je prezentovala prof. dr Maja Bogojević, osnivačica i glavna i odgovorna urednica digitalnog časopisa ”Camera lucida”. Prezentacija ovog filmskog štiva bila je povod i za razgovor o filmskoj kritici danas.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, udruženje ”Sunčana kapija” je večeras priredilo pravu filmsku noć. Gošća večeri, prof. dr Maja Bogojević je uz učešće malobrojnih posjetilaca održala kvalitetno predavanje na temu filma i filmske kritike danas. Počevši od priče o inicijativi za formiranje  filmskog magazina u Crnoj Gori, prvog i jedinog takve vrste, čiji je prvi broj ugledao svjetlost dana 22. juna 2010. na datum kada je dan najduži, što je i bila simbolika svjetlosti kojoj su tvorci ”Camera lucida” težili, pa do značajnih svjetskih kritičara koji sarađuju sa ovim magazinom, Bogojevićeva je na pristupačan i primamljiv način prezentovala ne samo časopis već i ono što filmska kritika predstavlja danas.

Eminentni stručnjak iz oblasti filma i filmske teorije, što prof. dr Bogojević zaista i jeste, naglasila je da se časopis, koji izlazi u digitalnoj formi, nema podršku vladajućih struktura u Crnoj Gori, te da je rad na ovom časopisu apsolutno volonterski. Dodala je i to da uprkos brojnim priznatim imenima iz svijeta filmske kritike, filmski časopis ”Camera Lucida” na našim postorima prolazi prilično nezapaženo.

Govoreći o onome što bi filmska kritika trebala biti, prof. dr Maja Bogojević kaže da filmska kritika u prvom redu iziskuje multidisciplinarni pristup, te da zapravo ne postoji objektivna kritika, jer svaki kritičar donosi u kritiku lični ideološki background, pa je jako teško govoriti o objektivnom u filmskoj, ali i u bilo kojoj drugoj, kritici. Kako bi ostvario bar iluziju o objektivnosti, kritičar bježi od prvog lica jednine. Takođe, rečeno je da se najbolji filmski kritičari odupiru etabliranom konceptu te da mora biti prisutna volja za priznavanjem grešaka iz prošlosti. S tim u vezi, dobar kritičar filma neće imati problema da se ”izvini” nekom filmu nakon drugog, trećeg ili ko zna kojeg gledanja.

Bilo je govora i o današnjem poimanju filma kao umjetnosti, tačnije o konzumiranju filma i dostupnosti filma, koji je danas sveprisutan, za razliku od nekih prošlih vremena kada se ipak gajio sociološki fenomen vezan za sedmu umjetnost. Kako je film postao dostupan na svakom koraku, počevši od sajtova koji nude besplatno online gledanje filmova, pa do piraterije, samim tim što smo ”bombardovani” filmom, u neku ruku se izgubio taj neki šmek i ljubav ka filmu. Danas se filmovi gledaju ”napreskoke”, djelimično i letimično, sa akcentom na blokbaster produkte filmske industrije.

Na jednoj od naslovnih stranica časopisa nalazi se i trebinjska glumica Marija Pikić

Kako je prof. dr Maja Bogojević predsjednica federacije međunarodne kritike FIPRESCI, ona je govorila i o tome da kritičari zapravo prećutno favorizuju tzv. ”male” filmove, niskobudžetna ostvarenja, jer su uvjerenja da ”velikim”, skupim produkcijama i ne treba reklama, jer su filmski spektakli dovoljno, ako ne i previše, marketinški ispraćeni. Kako je priznala, ne ”konzumira” svjetske blokbastere, već je okrenuta tzv. umjetničkim, nezavisnim filmovima, pa o takvim filmovima i voli da piše, jer se trudi da piše pozitivne kritike, pokušavajući izbjegavati pisati o filmovima koji je nisu dojmili.

U razgovoru sa prisutnim gledaocima, govorilo se o raznim žanrovima, filmskim epohama, autorima, a u ugodnom ambijentu mogla su se čuti kvalitetna zapažanja o filmu i kultu filmske umjetnosti nekad i sad, o moralnim aršinima kojima se vode filmski kritičari, na, kako reče Bogojevićeva, njenu veliku radost.

Prvi broj digitalnog filmskog časopisa ”Camera Lucida” je izašao 22. juna 2010. godine, a do sada su ukupno izašla 34 broja koja svi zainteresovani mogu čitati, kao i preuzeti na www.cameralucida.net.

Milica Dimitrić, Igor Dutina i Jovan Vidaković, trojka koja stoji iza udruženja ”Sunčana kapija” su priredili još jedan kvalitetan događaj, ovog puta vezan za sedmu umjetnost, najavljujući da će nastaviti raditi na promociji umjetnosti, pogotovo one vaninstitucionalne.

Igor Svrdlin

 

 

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link