Početna  /  U Nevesinju otkriven spomenik za borce Druge lake pješadijske brigade (FOTO)
Hercegovina nevesinje

U Nevesinju otkriven spomenik za borce Druge lake pješadijske brigade (FOTO)

NEVESINJE – U prisustvu bivših saboraca, članova porodica, stanovnika Nevesinja i raseljenih Konjičana danas je u selu Luka kod Nevesinja otkriven Spomenik za 207 poginulih boraca Druge lake pješadijske brigade i 109 stradalih civila iz zone odgovornosti ove jedinice i iz Konjica.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Spomenik u porti Hrama Uspenja presvete Bogorodice otkrili su članovi porodica koji su svoje najbliže izgubili u ratu: Milijan Ćerez pripadnik brigade koji je u ratu izgubio dva brata, strica i više rođaka, Mileva Čabrilo, majka dva poginula borca Vojske Republike Srpske i Nada Slijepčević, supruga Dragana Slijepčevića koji je nosilac Ordena ,,Karađorđeva zvijezda”.

Ratni komandant Druge lake pješadijske brigade Milenko Lalović, prisjetivši se nastanka brigade, rekao je kako su stanovnici Konjica bili primorani da napuste svoja ognjišta i nasele oko sela Borci, gdje je postalo jasno da je neophodno vojno organizovanje.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

,,Ovakva političko-bezbjedonosna situacija nametnula je potrebu vojnog organizovanja, pa je tako prvi odred teritorijalne odbrane formiran od mještana Boraka, okolnih sela i dobrovoljaca koji su priskočili u pomoć poslužio kao jezgro za formiranje Druge lake pješadijske brigade”, reko je Lalović istakavši da su golobradi mladići i 250 žena koje su bile u sastavu brigade, dali nemjerljiv doprinos da se očuva teritorija koja je nakon rata nezasluženo pripala onima koji tokom rata nisu mogli vojnički da je zauzmu.

Spomenik je osveštao Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je rekao da je Bog uzeo najbolje, one koji su bili spremni i da u danima kada se praznuje vaskrsenje Hrista treba vjerovati u život vječni.

FOTO: Moja Hercegovina
FOTO: Moja Hercegovina

,,Ovo je dan sjećanja na patnje ali je ovo i dan vaskrsenja, dan kojim se obnavlja vaše sjećanje na njih i obnavlja vaša vjera u njihovo postojanje. Mi smo čitali ova imena kao zaboravni ljudi, a ta imena su zapisana u knjigu života kod onoga koji nikoga ne zaboravlja i koji vječno pamti”, rekao je vladika Grigorije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izrazio je divljenje i poštovanje prema borcima Druge lake pješadijske brigade i zahvalio im na doprinosu za nastanak i očuvanje Srpske.

FOTO: Moja Hercegovina
FOTO: Moja Hercegovina

,,Većini vas ništa ne znači podatak koliki je front branila ova brigada. Ako vam kažem da mnogo jače brigade od ove brane tri do četiri puta manji front, onda o veličini i djelu boraca ove brigade dovoljno govori taj podatak”, rekao je Savčić i dodao da generacije koje su se borile u ratu još nisu svjesne značaja onoga što su stvorile.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je kako je izgradnja i osveštanje spomenika važan događaj za Nevesinje.

FOTO: Moja Hercegovina
FOTO: Moja Hercegovina

,,Spomenik borcima i stradalim civilima sa područja Konjica, koji smo danas otkrili i osveštali, stajaće kao simbol slobode, kao simbol stradanja, da nas opominje i podsjeća da je sloboda skupo plaćena. Zato, dok danas stojimo pred ovim herojima moramo misliti na slobodu i Republiku Srpsku. Da nije bilo ovih hrabrih ljudi koji su dali svoje živote, ne bi bilo Republike Srpske”, rekao je Avdalović i pozvao sve da se sa dužnim poštovanjem ophode prema borcima ali i Republici Srpskoj uz poseban pozdrav Konjičanima, i svima koji su tokom rata otišli u izgnananstvo i rasijali se po svijetu.

Član Organizacionog odbora za izgradnju spomenika Miroslav Mrkajić zahvalio se svim ustanovama i pojedincima koji su pomogli gradnju spomenika, uz naročitu zahvalnost stanovnicima Luke koji su materijalno i na sve druge načine pomogli da se izgradi spomenik i od zaborava sačuvaju imena stradalnika iz prethodnog rata.

FOTO: Moja Hercegovina
FOTO: Moja Hercegovina

,,Inicijativa za izgradnju spomenika pokrenuta je 2012. godine pored crkve koja je kroz istoriju bila spona između stanovnika Konjica i Nevesinja”, rekao je Mrkajić i zahvalio se mnogobrojnim institucijama i pojedincima koji su širom svijeta sakupljali sredstva za izgradnju spomenika.

Vijence na spomenik su položili članovi republičke i opštinskih boračkih organizacija iz Hercegovine, predstavnici Republičke organizacije nestalih i djece porodica poginulih boraca ,,Nasljeđe”, Ratni veterani Nevesinje, predstavnici Udruženja Konjičana RS-a, Udruženje vojnih penzionera, pripadnici  3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, saborci iz Izviđačkog voda Druge lake brigade, predstavnici hercegovačkih opština, političkih partija, delegacije iz Foče i Višegrada i građani.

Drugi dio svečanosti je održan u Nevesinju gdje su najzaslužniji donatori, pojedinci i ustanove dobili plakete zahvalnosti, a telegramom je okupljene pozdravio ratni k0mandant Boro Antelj.

U nastavku programa nastupili su nevesinjski estradni umjetnici koji su kroz pjesmu, recitaciju, besjede i zvuk gusala okupljene borce podsjetili na dane kada su kao dio Druge lake pješadijske brigade dali svoj doprinos u stvaranju i očuvanju Srpske.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link